Stelling: “Mijn arts moet minder moeilijke woorden gebruiken"

Eens of oneens? Reageer op deze stelling!

Mijn arts gebruikt teveel moeilijke woorden, illustratie, senior met baard, arts, zitten, praten, wanhoop
Getty Images

Het Alrijne ziekenhuis heeft een campagne om artsen en verpleegkundigen te bewegen om meer heldere taal te gebruiken. Dus de dokter zegt niet dat je een ‘arthroscopie’ krijgt, maar een ‘kijkoperatie in het gewricht’. Wilt u dat ook? Reageer op de stelling.

EENS, heldere taal is beter

Het medische jargon komt meestal uit het Latijn of Grieks. Dat hebben de meeste mensen  niet gehad op de middelbare school. 'Defecatie' betekent ontlasten, een 'fractuur' is een breuk en een 'incisie' is een insnijding. Waarom deze moeilijke woorden gebruiken, als er gewone Nederlandse woorden voor bestaan? Het maakt het alleen maar onnodig ingewikkeld. Je bent vaak al een beetje zenuwachtig als je voor onderzoek of behandeling naar de dokter gaat en dan moet je ook nog die medische termen ontcijferen. Goed dat het Alrijne ziekenhuis (met locaties in Leiden en omstreken) hier aandacht aan besteedt. Dat zouden alle ziekenhuizen moeten doen, zodat wij na het consult niet meteen hoeven te gaan speuren naar de vertaling op internet.

ONEENS, ik vraag het wel na, of zoek het op

Complicatie, diagnose, intraveneus – deze woorden kun je niet met een simpel woord vertalen naar het Nederlands. Wel met een korte omschrijving. Een complicatie is bijvoorbeeld een onverwachte klacht of gebeurtenis tijdens een ziekte of behandeling. Als je dat eenmaal weet, dan ken je dat woord ook weer. De medische wetenschap is nu eenmaal ingewikkeld. Niet gek dat er veel moeilijke woorden worden gebruikt. Simpeler kunnen ze het helaas vaak niet maken. Misschien heb je juist liever dat de arts of verpleegkundige de medische term gebruikt die hij gewend is. Hij weet dan precies wat hij bedoelt en er ontstaan geen misverstanden bij de vertaling. Als je iets niet begrijpt, kun je het altijd even vragen, of later opzoeken.

Stelling: “Mijn arts moet minder moeilijke woorden gebruiken"

Keuzen

Auteur 

Reactie toevoegen

Comment

  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

Reacties

Vraag meteen om uitleg als u uw arts niet begrijpt en noteer de hoofdzaak meteen. Zoek , of laat zoeken door een vertrouwd iemand, op internet. Nog niet duidelijk wat er gezegd is? Bel naar de huisarts, de doktersassistentie wil je wel helpen.

Nog beter om beide te gebruiken

Je onthoud het medische jargon beter als je er een korte "nederlandse vertaling" bijkrijgt. Twee vliegen in een klap! Voor uitgebreidere informatie kan je eventueel nog op internet terecht. Korte en duidelijke
uitleg zorgt voor respect van de patienten, en omgekeerd!