Valpreventie in basisverzekering

Valpreventie
Getty Images

Preventieve zorg die het risico op vallen verkleint, wordt vanaf 1 januari 2024 vergoed vanuit het basispakket van de zorgverzekering. De gedachte is dat valpreventie voorkomt dat mensen meer en duurdere zorg nodig hebben.

Dat meldt de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa). Het eerste deel van de valpreventie is een zogeheten valrisicobeoordeling. Aan de hand van een uitgebreide vragenlijst wordt bekeken welke factoren de oorzaak kunnen zijn van een hoog valrisico. Daarbij komt ook een advies op maat over eventuele volgende stappen. Het advies kan uit verschillende maatregelen bestaan, zoals controle op bijwerkingen van medicijnen, een oogtest of beweeginterventie. Na twee à drie maanden wordt gekeken of het advies is opgevolgd.

De beweeginterventie vindt plaats onder begeleiding van een fysiotherapeut of oefentherapeut. Het bestaat uit een intake en een trainingsprogramma. Daarnaast bestaat er ook beweeginterventie vanuit de gemeente. Deze wordt niet vergoed vanuit de zorgverzekering.

Spoedeisende hulp

Vallen is vooral een probleem onder ouderen. Jaarlijks komen 117.000 65-plussers door een val op de spoedeisende hulp. De meeste 65-plussers vallen in en om het huis. Meer dan de helft van de mensen die naar het ziekenhuis moeten, heeft een botbreuk opgelopen. Een op de vijf heeft zelfs ernstig hersenletsel.
Het kan ook ernstiger aflopen. In 2022 overleden 6200 inwoners door een val. Dat is vijftien procent meer dan in 2021 en twee keer zoveel als in 2012. Vallen is de meest voorkomende niet-natuurlijke doodsoorzaak.

Bron: NZA

Auteur 
Bron 
  • NZA