Moet een annuleringsverzekering uitkeren als een verzekerde door een ongeluk ernstig gewond raakt en zijn vakantie annuleert?
Ja. Zo'n 'ernstige' verwonding kan bijvoorbeeld al een verstuikte enkel zijn.
Dat blijkt uit een bindende uitspraak van de Geschillencommissie financiële dienstverlening van het Kifid. De verzekerde in deze zaak boekte in juni een vliegticket naar Korea met vertrekdatum 15 oktober. Twee dagen voor vertrek verstuikte hij zijn enkel en annuleerde hij de reis. Hij had een doorlopende reisverzekering die de annuleringskosten dekt als de verzekerde ernstig ziek wordt of ernstig gewond raakt door een ongeluk. Hij claimde daarom de schade bij zijn verzekeraar, die de claim drie dagen later naar de prullenbak verwees.
De gewonde reiziger protesteerde bij de verzekeraar, maar kreeg te horen dat een ernstige verwonding een levensbedreigende verwonding is. Een verstuikte enkel is dat niet, en dus vergoedde de verzekeraar de schade niet.
Wandelvakantie
Bij de Geschillencommissie presenteerde de man een verklaring van zijn fysiotherapeut, die schreef dat de man twee keer vijf dagen was ingetapet. Zonder tape gaf het lopen een instabiel gevoel. De verzekerde zou drie dagen na de tweede tape-beurt op wandelvakantie gaan en de fysiotherapeut adviseerde de vakantie te annuleren vanwege de kwetsbaarheid van de enkel. De fysiotherapeut noemde het onverantwoord op vakantie te gaan met deze enkel.
De Geschillencommissie pakte het woordenboek erbij om te lezen wat 'ernstig' precies is. Wat blijkt: als iemand door een verwonding niet kan reizen op advies van een medicus, kan dat een ernstige verwonding worden genoemd. De verzekerde gebruikt dus een redelijk uitleg, en in zo'n geval wordt de uitleg gehanteerd die voor de consument het gunstigst is. De annulering is gedekt en de verzekering moet de kosten vergoeden.
Bron: www.kifid.nl