Als een vogel met een vliegtuig botst, dan is dat overmacht. Of niet? In dat geval kunnen passagiers die vertraging oplopen door zo'n botsing compensatie claimen bij de luchtvaartmaatschappij. Dit zegt de Advocaat-Generaal erover.
Een botsing van een vliegtuig met een vogel is geen buitengewone omstandigheid. Dat staat in het advies van Advocaat-Generaal Y. Bot aan het Europese Hof van Justitie. Als het Hof dit advies overneemt, kunnen passagiers die vertraging oplopen door zo'n botsing compensatie claimen bij de luchtvaartmaatschappij.
Vertraagde luchtvaartpassagiers hebben recht op financiële compensatie, tenzij de vertraging wordt veroorzaakt door een omstandigheid waarop de luchtvaartmaatschappij geen invloed heeft. Een sneeuwstorm bijvoorbeeld, of een staking van de luchtverkeersleiding. Het was niet duidelijk of een botsing met een vogel zo'n buitengewone omstandigheid is. Na zo'n botsing moet het vliegtuig worden onderzocht om te zien of er schade is en zo'n inspectie kan vertraging tot gevolg hebben.
Grondwettelijk hof
Rechters in Europa wisten niet precies hoe ze moesten oordelen over een vogel-vliegtuigbotsing. In deze zaak heeft een Praagse rechtbank twee vertraagde passagiers in eerste instantie compensatie toegekend. De luchtvaartmaatschappij zocht het hogerop en de zaak eindigde bij het Tsjechische Grondwettelijk Hof, die de uitspraak vernietigde omdat de Praagse rechtbank geen prejudiciële vragen had gesteld aan het Europese Hof.
Dat is vervolgens alsnog gebeurd en nu heeft Advocaat-Generaal Bot geconcludeerd dat luchtvaartmaatschappijen weliswaar geen invloed kunnen uitoefenen op een vogelbotsing, maar dat botsingen inherent zijn aan de normale bedrijfsuitoefening. Alle vliegtuigen zijn zo gebouwd dat ze opgewassen moeten zijn tegen de impact van een vogel. Daarnaast zetten luchthavens diverse middelen in om vogels en andere dieren te verjagen van de landingsbaan.
Nog geen compensatie
In Nederland heeft de rechter botsingen met vogels tot nu toe geschaard onder buitengewone omstandigheden. Er was dus geen recht op compensatie. Mocht het Europese Hof in haar arrest de conclusie van Advocaat-Generaal Bot overnemen, dan krijgen Nederlandse luchtvaartpassagiers recht op compensatie als een vertraging is veroorzaakt door een botsing met een vogel.
Bron: www.euclaim.nl