Reuk- en smaakverlies zijn symptomen van een corona-infectie. Maar gaat het ook weer over? Meestal wel, maar niet altijd. KNO-artsen en wetenschappers zijn druk op zoek naar de oorzaak en het verloop. Wat is er inmiddels bekend?
1. Ik ruik en proef ineens niets meer. Kan het corona zijn?
Ja, dat kan. Er zijn tot nu toe 84.000 mensen besmet. 30-90% van de mensen met een corona-besmetting heeft verlies van reuk en smaak. Het RIVM adviseert om een corona-test te laten doen bij plotseling reuk- of smaakverlies. Het is verstandig om sowieso 10 dagen in quarantaine te gaan. Daarna is de reuk en smaak misschien nog niet verbeterd, maar de besmettelijkheid is zo klein dat je uit quarantaine kan.
2. Herstelt het weer?
Vaak wel, maar niet altijd. Vier weken na besmetting met reukverlies is de helft van de mensen weer volledig hersteld, ze kunnen weer ruiken. Na acht weken is 76% van de mensen volledig hersteld. ‘Slechts’ 4% van de mensen heeft geen verbetering na 8 weken.
Smaakverlies is overigens een gevolg van reukverlies. De meeste mensen kunnen nog wel proeven met hun tong, maar de geuren van het eten komen niet meer binnen. Dat maakt dat eten nergens meer naar smaakt.
Het komt bij corona ook vaak voor dat mensen geuren anders ervaren dan voorheen. Wijn ruikt ineens naar azijn, bijvoorbeeld. Het klinkt gek, maar als je eerste helemaal niets meer kon ruiken is dat een goed teken. Het is een teken van herstel. De hersenen verwerken weer geurprikkels, maar moeten nog wat oefenen in het herkennen daarvan.
3. Wanneer moet ik naar de dokter?
Als je reuk en smaak na 4 tot 8 weken nog niet terug is, is het aan te raden om naar de huisarts te gaan. Die kan je doorverwijzen naar de KNO-arts.
Verder kan de arts medicijnen voorschrijven zoals neussprays met steroiden. Er is nog veel meer op de markt, maar dat is allemaal niet bewezen werkzaam bij reukverlies door corona. Verwacht dus niet veel van zink, gingko, vitamine A-supplementen, alpha liponzuur, omega-3-supplementen, n-acetyl-cysteine, vitamine c, stamcelimplantatie of PRP-injecties (injecties met lichaamseigen bloedplasma).
4. Wat kun je er zelf aan doen?
Ten eerste: heb geduld. Herstel van reuk kost nu eenmaal tijd. Daarnaast kun je een reuktraining volgen, met de app van reuktraining.nl.
Meestal ontstaat het reukverlies bij corona door een zwelling van het reukorgaan of een beschadiging van het reukepitheel, bovenin de neus. De geursignalen komen niet goed aan in de hersenen. Reuktraining kan de hersenen trainen om weer geuren te ruiken en te herkennen.
5. En wat kun je nog meer doen?
De vereniging reuksmaakstoornis heeft een Facebookgroep opgezet voor mensen die slecht ruiken door COVID. Daarnaast zijn er andere grote Facebookgroepen over dit onderwerp, waar je lid van kunt worden. Lees hier meer over smaakverlies, en bekijk hier een mooie video over een koffiefijnproever die zijn geur kwijtraakte door corona. Verder staan er in dit artikel nog tips.
Bron: reuksmaakstoornis.nl, in samenwerking met het Reuk- en smaakcentrum in Ede, de KNO-vereniging en de reukpoli van het Reinier de Graaf ziekenhuis in Delft