Ander voedingspatroon helpt kind bij virussen

Getty Images

Hoewel hoesten, koorts en verkoudheid bij jonge kinderen veelvuldig voorkomt, lijken sommige kinderen er wel heel erg vatbaar voor. Kinderarts Ellen van der Gaag deed er onderzoek naar en komt tot de conclusie dat voeding een belangrijke rol speelt.

Kinderarts Van der Gaag zou deze maand aan de Universiteit Twente promoveren op haar onderzoek. De promotie is echter vanwege het coronavirus uitgesteld. Dat uitstel doet echter niets af aan het belang van de resultaten van haar onderzoek. 

Groenten en rundvlees

Al in 2012 deed Van der Gaag onderzoek naar jonge kinderen die vaker dan gemiddeld ziek zijn. Toen kwam ze erachter dat 16 procent van die kinderen nauwelijks groente at. Bij 28 procent van deze kinderen stond er maar zelden rundvlees op het menu. Daarnaast ontdekte ze ook dat het kinderlichaam in de groei pure onbewerkte producten en vetten nodig heeft. 

Minder koorts, minder hoesten, minder snotteren…

In haar nieuwe onderzoek toont Van der Gaag aan dat groene groente, volle melk, roomboter en rundvlees een positief effect hebben op het immuunsysteem van zieke kinderen van 1-4 jaar. Daarbij gaat het om hoeveelheden conform de richtlijnen van het Voedingscentrum. Op de website van de Universiteit Twente vertelt Van der Gaag dat kinderen die het voedingsadvies volgen, minder koorts hebben, minder antibiotica gebruiken, minder hoesten en snotteren, minder vaak een huisarts zien en minder moe zijn. ‘Het voedingsadvies heeft geen bijwerkingen; de kinderen worden niet dikker en ook het cholesterolprofiel verandert niet ongunstig. Het voedingsadvies lijkt een eenvoudige en veilige manier om veel voorkomende gezondheidsklachten van kinderen te verminderen,’ zegt de kinderarts. 

Van 15 dagen ziek naar 5 dagen ziek

De kinderen die Van der Gaag onderzocht en volgde, waren bijna 15 dagen per maand ziek – bijna de helft van het jaar dus. Voor 95 procent van deze kinderen was er geen medisch aantoonbare verklaring voor al dat ziek zijn. De kinderen volgden Van der Gaags voedingsadvies gedurende 6 maanden. Daarna bleek dat de kinderen zonder medisch verklaarbare afwijking nog geen 5 dagen per maand ziek waren. Een enorme verbetering dus. 

Eenvoudige regels 

Het dieet waarmee Van der Gaag voor het onderzoek werkte, kent vier regels, vertelde ze aan actualiteitenprogramma EenVandaag:
1.    Minimaal vijf keer per week groene groenten eten, en hoe groener hoe beter. Groene groenten bevatten veel voedingsstoffen, mineralen en vitamines. Daarnaast werken de bladgroenkorrels – waaraan deze groenten hun groene kleur danken – ontstekingsremmend;
2.    Drie keer per week rundvlees eten, om het even in welke vorm;
3.    Volle melkproducten in plaats van de magere, halfvolle en gezoete varianten;
4.    Roomboter in plaats van halvarine.

Oudere kinderen en volwassenen

Ook oudere kinderen volgden Van der Gaags dieet. En ook voor hen lijkt het erop dat groene groenten, rundvlees, volle melkproducten en roomboter een positief effect hebben op het immuunsysteem. Van der Gaag heeft geen onderzoek gedaan naar de effecten voor volwassenen. Wel stelt ze dat uit literatuuronderzoek reeds bekend is dat voedingsmiddelen als kiwi, vlierbessensiroop, visolie, pre- en probiotica en knoflook kunnen helpen bij luchtweginfecties. 

Bronnen:
Universiteit Twente
EenVandaag
Voedingscentrum

Auteur