Lenny blogt
Voor wie aan huis gekluisterd is, is beeldbellen een manier om in contact te blijven met familie en vrienden. Maar hoe doe je dat?
Mijn vader (92) kijkt me verbijsterd aan. We proberen hem vertrouwd te maken met beeldbellen via Skype, maar hij snapt er niets van. Hij heeft een paar jaar geleden een computer aangeschaft, maar het ding staat te verstoffen op zijn bureau. Dat is jammer, want beeldbellen is dé reddingsboei in deze tijd van verplicht thuiszitten zonder bezoek. Als opwarmertje bellen we mijn zus. Kijk, daar is ze, samen met haar man. We zwaaien, pa glundert. Volgende week gaan we de uitdaging opnieuw aan. Kijken of het gaat lukken.
Beeldbellen levert veel op. Je kunt op afstand toch samen eten, of de kleinkinderen voorlezen. Je kunt zelfs álle kinderen tegelijkertijd voorlezen, ook al woont de één in Groningen en de ander in Maastricht. Een jonge vrouw vertelt hoe ze iedere ochtend via beeldbellen met haar tante koffie drinkt. Samen en toch apart. Mijn vader rijdt al jarenlang niet meer naar ons huis, te ver weg. Met beeldbellen zouden we hem kunnen rondleiden. Kijk, zo ziet het er nu uit, maar let niet op de troep.
Ook in de verpleeghuizen maakt beeldbellen een razendsnelle opmars. In het hele land zijn zorginstellingen bezig om teams samen te stellen van iPad-zusters of handige stageairs. Personeel dat kan helpen met Skypen, Facetimen of WhatsApp. Op sommige afdelingen liggen iPads waar de bewoners gebruik van kunnen maken. Als een bewoonster van een verpleeghuis in Lutjebroek haar echtgenoot ziet op het computerscherm, begint ze te tegen hem te praten alsof hij in de huiskamer is. Aldus een reportage in NRC Handelsblad.
Beeldbellen dus. Maar hoe pak je dat aan? Beeldbellen doe je op je laptop, tablet, computer of mobiele telefoon. De meest gebruikte manieren om te beeldbellen zijn Facetime, Skype, WhatsApp, Zoom of Google Hangout. Wat te kiezen? Je kan het van de andere partij laten afhangen. Gebruiken de kinderen Skype? Dan is het vooral héél handig, om daar in mee te gaan.
Voor wie zich wil oriënteren zijn er een aantal handige overzichten beschikbaar. Op deze website vindt u drie gratis computergidsen die u stap voor stap op weg helpen: Contact houden via Facetime, Skype en Whatsapp.
En ook bij Seniorweb of Grootouders voor het klimaat kunnen ze je goed op weg helpen.
En mijn vader? Ik vrees dat we vooral met hem gaan Skypen terwijl we - al aanwijzingen roepend - voor zijn open voordeur staan. Ook leuk.