De overheid betaalt bloedbank Sanquin 10 miljoen euro voor het verzamelen van bloedplasma van herstelde corona-patiënten. Dit plasma wil Sanquin testen als medicijn tegen coronaziekte.
Wat voor medicijn is het?
Na een doorgemaakte infectie met het coronavirus maken de meeste mensen antistoffen aan. Die antistoffen beschermen tegen een nieuwe aanval van het coronavirus. Antistoffen zitten in het plasma van het bloed. Dat is het deel zonder rode bloedcellen en bloedplaatjes, maar met eiwitten zoals antilichamen. Het idee is om het bloedplasma van deze mensen te verzamelen en te geven aan mensen die ernstig ziek zijn door covid. Zij zullen hierdoor een steuntje in de rug krijgen bij het vechten tegen het virus, hopen de onderzoekers. Verder willen de onderzoekers ook weten of het plasma mensen kan beschermen tegen besmetting met het virus. Sanquin gaat bij 16.000 ex-coronapatiënten plasma afnemen. Dat moet leiden tot 30.000 kilo plasma met antistoffen.
Hoe goed werkt het plasma-medicijn tegen covid?
Dat weten we nog niet. Er zijn volgens de Stichting Werkgroep Antibioticabeleid alleen nog maar resultaten van twee kleine Chinese onderzoeken naar deze behandeling. Maar er wordt hard gewerkt aan nieuw onderzoek, want er is wel goede hoop, omdat het eerder bij een SARS en MERS ook werkte.
Bloedbank Sanquin had in maart al plasma afgenomen van donoren. Dit werd gegeven aan covid-patiënten in een onderzoek onder leiding van het Erasmus MC in meerdere ziekenhuizen. De uitkomsten van dit onderzoek zijn nog niet bekend. Ook doet Sanquin mee aan een verbond met de farmaceutische industrie om plasma als medicijn te onderzoeken. Ook dit onderzoek heeft nog geen resultaten.
Dit najaar worden de eerste onderzoeksresultaten verwacht. Mocht het plasma-medicijn niet werken, dan wordt het verzamelde plasma toch nog nuttig besteed, volgens het persbericht van het ministerie van Volksgezondheid.
Wat zijn de risico’s?
Sanquin gaat om te beginnen bloeddonoren oproepen die corona-klachten hebben gehad. Sanquin checkt of ze echt antistoffen hebben tegen corona, en dan mogen ze meedoen. Verder krijgen mensen die volgens de GGD positief zijn op corona een uitnodiging om plasma te doneren. Daarmee komen ook de risico’s in beeld. Want in dat plasma kunnen ook virussen zitten, zoals corona, maar ook hiv, hepatitis of nieuwe nog onbekende virussen. De bloedbank doet er alles aan om besmetting via bloedproducten te voorkomen, maar uitsluiten is niet mogelijk, is in het verleden gebleken. Ook kun je een afweerrectie krijgen tegen andermans plasma, reden waarom vrouwen voor deze crisis geen plasmadonor mochten zijn. Vrouwenplasma geeft namelijk een groter risico op afweerreacties. Het medicijn op basis van plasma kan dus ook bijwerkingen hebben.
Hoe kun je plasma doneren?
Als je zelf plasma wil doneren, dan kun je dat melden bij Sanquin. Het is minder belastend dan bloed doneren, omdat de rode bloedlichaampjes en rode bloedcellen terug worden gegeven aan het lichaam. Plasma geven kan daardoor vaker dan bloed geven, zelfs een keer per twee weken is mogelijk.
Hier kun je verder lezen over plasma en andere mogelijke medicijnen tegen covid.
Bronnen: Rijksoverheid, Volkskrant, LinkedIN, Sanquin