Grote stap vooruit coronavaccin

Getty Images

Van de acht vaccins tegen het coronavirus die nu bij mensen worden getest, heeft die van het Chinese bedrijf CanSino de primeur. Het bedrijf publiceerde de eerste onderzoeksresultaten bij mensen in The Lancet. En de resultaten zijn positief – het vaccin werkt. Maar de weg is nog lang.

Het onderzoek vond plaats onder 108 gezonde vrijwilligers van 18 tot 60 jaar. Na twee weken begon het immuunsysteem van de deelnemers in verweer te komen tegen het coronavirus en na 28 weken hadden de meeste mensen antilichamen aangemaakt tegen het coronavirus. Het vaccin werkt dus inderdaad, blijkt uit deze eerste resultaten, wat hoopvol nieuws is in de zoektocht naar een vaccin dat beschermt tegen covid-19.

Bijwerkingen

Er zijn drie doses van het vaccin getest. De hoogste dosis werkte het beste, maar daarbij ontstonden ook de meeste bijwerkingen. Bijwerkingen waren: onder meer pijn bij de plaats van de prik, koorts, hoofdpijn, vermoeidheid en spierpijn. Pakweg 80% van de mensen had een bijwerking binnen een week na de prik.

Cellen of muizen

Wereldwijd zijn nu meer dan 100 vaccins in ontwikkeling tegen het coronavirus, in de hoop dat ze beschermen tegen  covid-19. De meeste vaccins worden nog getest bij cellen of proefdieren zoals muizen. Daarbij is de kans groot dat ze de eindstreep niet gaan halen. Van de acht vaccins die al wel bij mensen worden getest, komen er vier uit China. Grote kans dus dat een bedrijf uit China als eerste vaccins tegen het coronavirus op de markt zal brengen.

Het vaccin van CanSino en het Beijing Institute of Biotechnology is gericht tegen de stekels die zitten op de buitenkant van het SARS-CoV-2-virus. Een onschadelijk gemaakt adenovirus werkt als een soort courier en brengt dit antilichaam waar het zijn moet: in de cellen. Er zitten meer van dit soort adenovirus-vaccins in de pijplijn. Het bijzondere aan dit onderzoek is dat het laat zien dat het systeem met het adenovirus werkt. Zelfs mensen die al weerstand hadden tegen adenovirussen, reageerden goed op dit vaccin.

Snel, snel, snel

Wetenschappers zijn wereldwijd druk bezig met het onderzoek naar een medicijn of vaccin tegen het coronavirus. Ze delen daarom onderzoeksresultaten snel en met iedereen. Snelheid gaat daarbij voor zorgvuldigheid en dat kan soms tot voorbarige conclusies leiden. Dan wordt er te vroeg gejuicht. Dat gebeurde bijvoorbeeld nadat een Frans onderzoek naar chloroquine bij covid-19 werd gepubliceerd, zo schreef de Volkskrant. Dat was nog helemaal niet goed uitgezocht, maar er werd al wel gejuicht door de Franse president Macron en Amerikaanse president Trump. Inmiddels is bekend geworden dat chloroquine meer bijwerkingen heeft dan effectiviteit tegen coronaziekte.

Vervolgonderzoek

Lopen we nu opnieuw het risico om te vroeg te juichen? De tijd zal het leren. De komende periode zal ook op dit onderzoek meer commentaar verschijnen en leren we meer over de waarde van de resultaten. De onderzoekers zijn intussen al begonnen aan de volgende fase: van het onderzoek naar dit vaccin. Dat vindt plaats bij vijfhonderd testpersonen, met een vergelijking met placebo. De resultaten hiervan worden in januari 2021 verwacht.

Bron: The Lancet, Volkskrant

 

Auteur