En vier andere vragen over de nieuwe coronavariant
In India is de centaurus-variant van het coronavirus goed voor de helft van de besmettingen. Hoe gevaarlijk is deze nieuwe omikron-variant? Vijf vragen.
1 Wat is de ‘centaurus’-variant?
De centaurus is een figuur uit de Griekse mythologie (een paard met een half mensenlichaam op de plaats van het hoofd) en een sterrenbeeld. Maar het is ook de naam voor een nieuw subtype van de omikronvariant, met de technische naam BA.2.75. Dit nieuwe subtype krijgt geen eigen letter uit het Griekse alfabet, het is immers een subtype van omikron, maar wel een nieuwe naam: centaurus. Het Amerikaanse infectiecentrum CDC kwam de nieuwe variant half juni op het spoor, maar hij is begin juni al in India gevonden. Hij is tot nu toe meegenomen met de BA.2 varianten, maar nu krijgt hij een eigen telling.
2 Hoe hard verspreidt de centaurus-variant zich?
De weekcijfers van het RIVM van 12 juli melden dat er nog geen centaurus-variant in Nederland is gezien. In India gaat het hard met centaurus, daar is hij zelfs dominant aan het worden. Zal dat bij ons ook gaan gebeuren? Dat weten we nog niet. Net als in de rest van de wereld, is de BA.5 variant van het coronavirus bij ons nu dominant. In India heeft BA.5 echter minder voet aan de grond gekregen. Het zou in theorie dus ook kunnen dat centaurus alleen in India dominant wordt en daarbuiten een enkele keer opduikt. Maar het kan ook makkelijk de nieuwe wereldwijde variant worden. Centaurus is momenteel al gevonden in Australië, Canada, Japan, Duitsland, Nieuw Zeeland, Amerika en het Verenigd Koninkrijk, volgens WebMd.
3 Hoe gevaarlijk is centaurus?
Vorige week liet de Wereldgezondheidsorganisatie WHO weten dat centaurus geen officiële ‘zorgwekkende variant’ is, maar dat hij wel goed gevolgd gaat worden. Er is nog niets bekend over de besmettelijkheid, ernst van de ziekte en bescherming door vaccinatie, de WHO hoopt hier meer zicht op te krijgen.
Wetenschappers uiten hun zorgen op Twitter. Ze zijn bang dat de nieuwe virusvariant door zijn acht grote veranderingen kan ontsnappen aan ons immuunsysteem en zich zo snel zal verspreiden. Dat hoeft overigens geen ramp te zijn, het hangt ervan af of centaurus erg ziek maakt, of alleen wat milde symptomen geeft. Dat is nu nog niet bekend.
4 Werken de huidige testen en vaccins bij centaurus?
De WHO geeft aan dat nog niet bekend is of de vaccins even goed beschermen en de testen even goed werken als bij eerdere varianten. Dat moet blijken uit de metingen komende periode. Zoals gezegd zijn sommige wetenschappers bezorgd, omdat de centaurus variant maar liefst acht grote veranderingen heeft op de uitsteeksels van het coronavirus, ten opzicht van de nu breed verspreide BA.5 variant. De vaccins en testen zijn gericht op die uitsteeksels.
5 Wat betekent dit voor de zomergolf?
De weekcijfers van het RIVM van 12 juli laten zien dat de huidige opleving van het coronavirus, oftewel de ‘zomergolf’, weer een beetje toeneemt, na een stabiele fase. Er testen meer mensen positief en er zijn meer mensen opgenomen in het ziekenhuis of op de IC met covid. De virusdeeltjes in het rioolwater nemen echter weer wat af. Uit onderzoek naar het rioolwater blijkt verder dat de omikronvariant BA.5 het meest voorkomt in Nederland, daarna de varianten BA.4 en BA.2.12.1. Die BA.5 variant die we nu dus hebben, is niet ziekmakender dan eerdere varianten, zoals BA.2. Tot nu toe is centaurus (BA.2.75) nog niet in Nederland gevonden.