Hoe kan het dat de ene corona overleeft en een ander niet?

Vatbaarheid voor coronavirus heeft met immuunsysteem te maken

vrouw-corona
Getty Images

Het coronavirus houdt de wereld in z’n greep. Tot nu toe is er nog veel onduidelijk over het virus en het verloop van COVID-19. Want waarom komt de ene persoon er met een kuchje en wat koorts vanaf en overlijdt de ander? Het is een vraag die veel wetenschappers momenteel bezighoudt.

Uit een eerder onderzoek bleek dat ouderen en (chronisch) zieken het meeste risico lopen, maar inmiddels weten we dat het virus voor iedereen gevaarlijk is en anders kan uitpakken. Zo was de zestienjarige Julie uit Frankrijk helemaal gezond, maar overleed toch aan COVID-19, net als de eenentwintigjarige Britse Cloë. De veertigjarige Giancarlo uit België was zeer sportief, maar ook hij overleefde het niet.

Immuunsysteem

De vraag is nu: hoe kan dit? Helaas hebben we hier nog geen duidelijk antwoord op, maar volgens professor Bruce Poppe, hoofddocent Menselijke Genetica aan de UGent, heeft het waarschijnlijk te maken met het immuunsysteem dat per persoon sterk kan verschillen en dus ook het verloop van de ziekte kan bepalen. Volgens hem kan het immuunsysteem soms zelfs overreageren, wat ook heel schadelijk en zelfs levensbedreigend kan zijn.

In het Algemeen Dagblad geeft hij de Ramp van Lübeck (in 1930) als voorbeeld. Toen kregen 251 pasgeboren baby’s in het ziekenhuis een vaccin tegen tuberculose, maar het vaccin was besmet met echte tuberculose-bacteriën: 77 kinderen stierven, 127 werden ziek en genazen, maar 47 van hen kregen helemaal geen symptomen.

Reactie op infecties

Volgens Poppe leerde dit voorbeeld onderzoekers dat mensen allemaal anders kunnen reageren op een infectie. "Dat stelden onderzoekers later ook vast bij hiv: sommige mensen waren vatbaar, terwijl anderen quasi resistent waren. Een virus als hiv gebruikt eiwitten van de gastheer om in cellen binnen te dringen. Het is gebleken bij hiv dat bij mensen die minder makkelijk besmettelijk werden een bepaald eiwit minder aanwezig was," aldus Poppe in het Algemeen Dagblad.

Genetisch onderzoek

In de toekomst zou het volgens de professor mogelijk moeten zijn in een genetisch profiel de vatbaarheid voor het coronavirus vast te stellen. Met genetisch onderzoek zou je dan de ‘evolutie’ van een besmette patiënt vast moeten kunnen stellen. Zo weet je wie er weinig klachten zal ondervinden en wie er juist op een intensive care terecht kan komen. Voorlopig zijn wetenschappers alleen nog niet zover en moeten we onszelf én anderen goed blijven beschermen.

Van sommige aandoeningen of ziektes weten we wel dat er een verhoogd risico is op complicaties door het coronavirus. Huisarts Bart Timmers vertelt in onderstaande video om welke het gaat. Klik hier om meer video's van dokter Bart te bekijken.

Lees hier alles over het coronavirus.

Bron 
  • ad.nl