Er zijn drie subvarianten van de deltavariant
Inmiddels zijn er duizenden varianten van SARS-CoV2, oftewel het 'klassieke' coronavirus. Nu de Britse variant in ons land overheerst en besmettelijker blijkt te zijn dan zijn voorganger, worden nieuwere mutaties nauwlettend in de gaten gehouden. Zo ook de variant uit India die in ons land is opgedoken: de deltavariant. Wat weten we hier tot nu toe over?
In ons land is het percentage mensen dat besmet is met de deltavariant stabiel
In India grijpt het coronavirus, met de naam B1.617, snel om zich heen. Deze deltavariant (voorheen: Indiase variant) is op dit moment in meer dan 70 landen en gebieden opgedoken. In nog eens vijftien landen wordt er gecontroleerd of de variant er aanwezig is, bevestigt de WHO. Volgens Chantal Reusken, viroloog bij het RIVM, wordt in ons land slechts onder de half procent van de coronagevallen door deze variant veroorzaakt. "Dat percentage stijgt of daalt niet", zei Reusken tegen het AD.
De deltavariant verspreidt zich sneller dan de Britse variant
Onderzoek uit het Verenigd Koninkrijk toont aan dat de deltavariant zeker 40 procent besmettelijker is dan de alfavariant (ook bekend als de Britse variant), waar inmiddels de meerderheid van besmettingen in ons land uit bestaat. Het risico op een ziekenhuisopname zou zelfs verdubbelen.
Er zijn eigenlijk drie subvarianten van de deltavariant
Volgens de WHO zijn er drie subvarianten van B1.617. Britse gezondheidsautoriteiten maken zich vooral zorgen over B1.617.2, één van de drie aftakkingen van deze variant. De variant B.1.617.2 wordt het meest vastgesteld in verschillende Europese landen, waaronder Nederland. In het Verenigd Koninkrijk gaat de variant B.1617.2 inmiddels flink rond.
De huidige coronavaccins beschermen (bij volledige vaccinatie) ook tegen de deltavariant
Eerste onderzoeken in het Verenigd Koninkrijk laten zien dat de bescherming tegen ziekte na één dosis vaccin bij deze variant minder goed is. Na volledige vaccinatie lijkt bescherming wel goed te zijn, meldt het RIVM. Er is nog meer onderzoek nodig naar de werking van de vaccins en de ernst van ziekte door de deltavariant. Van de overige varianten was al bekend dat de huidige vaccins hiertegen werken.
Je kunt last krijgen van andere symptomen bij de deltavariant
In het Verenigd Koninkrijk - waar de deltavariant verantwoordelijk is voor 90 procent van de besmettingen - hebben inmiddels miljoenen Britten (vrijwillig) via een corona-app melding gemaakt van symptomen tijdens hun coronabesmetting. Volgens professor genetische epidemiologie Tim Spector van King’s College London zijn de gemelde ervaringen nu opeens anders. "Het is niet meer zoals het was", zegt Spector, schrijft the Guardian. "Op nummer één staat nu hoofdpijn, daarna keelpijn, een loopneus en koorts." Hoesten wordt nog steeds als klacht gemeld, maar minder vaak dan voorheen.
- RTL Nieuws
- ad.nl
- RIVM
- World Health Organization (WHO)
- Nu.nl
- NRC