Jongere zestigers mogen tweede prik van Pfizer

Getty Images

Goed nieuws voor mensen die na een AstraZeneca vaccin voor de tweede prik liever overstappen naar Pfizer – dat kan. De Gezondheidsraad heeft een advies uitgebracht waarin staat dat deze combinatie prima beschermt. Onder meer de jongere zestigers hebben het vaccin van AstraZeneca gekregen, naast zorgmedewerkers en mensen uit hoog risicogroepen.

De gezondheidsraad baseert zich voor het advies op een nieuw onderzoek, waarbij vaccins werden gecombineerd. Na een eerste dosis AstraZeneca leidde vaccinatie met BioNTech/Pfizer tot ten minste even goede of zelfs hogere niveaus van antistoffen vergeleken met twee doses AstraZeneca, zo luidt de conclusie. Of het ook beschermt tegen ziekenhuisopname of sterfte is nog niet bekend, maar dat is wel te verwachten.

Kanttekeningen

Wie de vaccinwissel wil doen, krijgt mogelijk wel wat extra bijwerkingen. De mensen die overstapten op Pfizer kregen vaker koortsgevoel, vermoeidheid, rillingen, hoofdpijn en spierpijn dan mensen met twee keer hetzelfde vaccin.

De wissel andersom kan niet. Eerst Pfizer en dan als tweede prik AstraZeneca leidt tot lagere antistoffen in het bloed. Dat werkt dus minder goed. De wissel met Moderna is nog niet goed genoeg onderzocht, dus dat is ook niet aan te raden, aldus de Gezondheidsraad.

Hoe verder?

Het ministerie van Volksgezondheid heeft het advies overgenomen. In een persbericht staat: 'Iedereen van 60 tot en met 64 jaar die al een tweede AstraZeneca gepland heeft staan en toch wil wisselen, kan dat doen door zich vanaf vrijdag 16 juli te melden bij de GGD.' Mensen die komende dagen een afspraak hebben, kunnen beter de tweede AstraZeneca halen, aldus het ministerie. Dan zijn ze zo snel mogelijk beschermd. Wie wil wisselen kan het beste de huisarts een email sturen (niet bellen), om te laten weten dat hij afziet van de tweede prik van AstraZeneca.

 

 

Auteur