Kun je besmet zijn met corona zonder symptomen?

Corona vaak moeilijk te herkennen bij kinderen en jonge mensen

Getty Images

Goede vraag! In deze rubriek gaat PlusOnline op zoek naar het antwoord op knagende vragen. Deze keer: kun je besmet zijn met corona zonder symptomen? En ben je dan ook besmettelijk voor anderen?

Zoals inmiddels bekend, wordt het coronavirus overgedragen via kleine druppeltjes in de lucht door hoesten en niezen. Als andere mensen die druppeltjes inademen, of bijvoorbeeld via de handen in de mond, neus of ogen krijgen, kunnen zij besmet raken met het virus. Hoe zieker iemand is, hoe meer hij hoest en/of niest en hoe meer virus hij kan verspreiden. Maar kun je ook zonder symptomen besmet zijn met het virus? En ben je dan ook besmettelijk voor anderen?

Er is helaas (nog) geen duidelijk antwoord op deze vraag te geven. Volgens het RIVM zijn er wel aanwijzingen dat iemand zonder symptomen besmettelijk kan zijn.

Besmet zonder klachten

Viroloog Patricia Bruijning van het UMC Utrecht is hier stelliger in. Volgens haar kun je zeker besmet zijn zonder last te hebben van klachten. "Bij met name jonge mensen laat het coronavirus zich heel moeilijk herkennen. Vaak gaat het voorbij zonder symptomen of met heel milde klachten", zegt zij tegen RTL Nieuws. De meest milde klachten zijn bijvoorbeeld neusverkoudheid of gewrichtspijn, zonder koorts.

Maar hoe weet je of je besmet bent (geweest) met het coronavirus als je geen symptomen hebt? "Dat weten we doordat er onderzoeken zijn gedaan naar mensen die in contact zijn geweest met patiënten. Sommigen van hen werden positief getest op het coronavirus, maar hadden nauwelijks of zelfs geen klachten." Volgens Bruijning komt dat bij ouderen niet vaak voor, bij kinderen wel vaker. Volgens het RIVM is het nog onduidelijk in hoeverre dit soort mensen bijdragen aan de totale verspreiding van het virus. Dit moet onderzoek verder uitwijzen.

Lees hier meer over het coronavirus.

Let op: de situatie rondom het coronavirus verandert dagelijks. Kijk voor de meest actuele informatie op de website van het RIVM.

Bron 
  • RIVM
  • RTL Nieuws