‘Beperk je bezoek aan oude en kwetsbare mensen’, is het advies van de overheid. Maar hoe doe je dat, als je mantelzorger bent? Juist nu ben je immers harder nodig dan ooit.
Bijna de helft van de mantelzorgers verwacht de komende periode méér te moeten gaan zorgen. De professionele zorg hapert, vanwege het coronavirus. Uit recent onderzoek van het Nationaal Mantelzorgpanel blijkt dat de hulp in het huishouden (35 procent) en de wijkverpleging (31 procent) momenteel vermindert of zelfs helemaal stopt. Mantelzorgers zullen noodgedwongen zelf het gat moeten vullen. Maar hoe doe je dat? In tijden van het coronavirus? We zetten acht veel gestelde vragen op een rij.
1.Ik zorg voor mijn moeder. Kan ik haar blijven bezoeken?
Het is raar om je te realiseren dat jij nu het grootste gevaar bent voor degene voor wie je juist zo liefdevol zorgt. De algemene regel is: beperk het contact als de hulpbehoevende ouder is dan 70 en/of een kwetsbare gezondheid heeft. Maar ja, dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Juist deze groep kun je toch niet aan hun lot overlaten?
Breng je altijd eten? Zet dan nu de tas voor de deur en bel aan, blijf op anderhalve meter afstand. Maak een praatje op de stoep. Was beiden je handen na de uitwisseling. Ga je toch naar binnen? Niet zoenen, geen handen geven, houd afstand. Neem de hygiëne-regels in acht. Ga zeker niet op bezoek als je zelf klachten hebt als koorts, hoest- of verkoudheidsklachten. Probeer contact te houden door vaker te bellen. Denk ook aan beeldbellen via Skype, Facetime of WhatsApp. Zoek naar nieuwe manier van met elkaar omgaan, het is niet anders. Misschien samen een spelletje doen op afstand met bijvoorbeeld Wordfeud op de mobiele telefoon? Of allebei thuis naar hetzelfde tv-programma kijken en ondertussen bellen? Samen commentaar leveren op de deelnemers aan bijvoorbeeld Wie is de Mol of The Voice of Holland. En er zijn speciale seniorentablets, waarmee het makkelijk is om te beeldbellen en spelletjes te doen.
2. Ik heb griepachtige verschijnselen. Mijn moeder kan niet alleen gelaten worden. Kan ik de thuiszorg inschakelen?
Het is handig om met de thuiszorgorganisatie contact op te nemen en te melden dat je door ziekte bent uitgeschakeld. Of de thuiszorgorganisatie iets voor jullie kan betekenen, is natuurlijk maar de vraag. Meld in ieder geval wat er nodig is en laat dat ook de huisarts weten.
Kijk vooral ook om je heen en doe een beroep op je netwerk. Wonen er andere familieleden in de buurt, zijn er buren, vrienden, kennissen die tijdelijk de mantelzorgtaken van je over kunnen nemen? Mogelijk vind je het lastig om hulp te vragen maar bedenk ook, dat we allemaal – jong en oud - meer vrije tijd hebben, nu er zoveel activiteiten zijn afgelast.
3. Ik wil met af en toe een frisse neus halen, samen met degene voor wie ik zorg. Een kleine wandeling in de buurt. Kan dat nog wel?
Momenteel is het nog toegestaan om naar buiten te gaan, mits jullie beiden geen verschijnselen van ziekte vertonen. Doe het verstandig, zoek bijvoorbeeld geen drukte op. Wanneer je er voor kiest om naar buiten te gaan gelden de richtlijnen van het RIVM over persoonlijke hygiëne zoals in de binnenkant van de elleboog niezen en – zoveel mogelijk - afstand bewaren.
Huisarts Bart Timmers geeft in onderstaande video ook antwoord op deze vraag. Klik hier om naar al zijn video's te gaan.
(tekst gaat verder onder de video)
4. De dagbesteding van mijn moeder is gestopt. Wat nu?
87 procent van de centra voor dagopvang hebben ondertussen de deuren gesloten. Het gevolg hiervan is onrust bij je moeder, minder structuur en dagritme, minder toezicht en meer eenzaamheid. Voor jou als mantelzorger valt er een broodnodig rustpunt weg en komt er een hoop werk bij. Vraag mensen in je omgeving om bij te springen, zodat je er niet helemaal alleen voor staat. In elke gemeente zijn er vrijwilligersorganisaties waar je terecht kan met vragen. En er ontstaan nu steeds meer initiatieven waar gezonde burgers zich aanbieden om kwetsbaren te helpen, bijvoorbeeld via NLvoorelkaar en Ready2Help van het Rode Kruis. Nu het coronavirus COVID-19 zich ook in ons land heeft verspreid, mobiliseert het Rode Kruis haar netwerk van burgerhulpverleners Ready2Help. Dat netwerk, bestaande uit ruim 70.000 mensen, biedt aan om bijvoorbeeld boodschappen te doen.
5. De thuiszorgorganisatie vraagt mij om huishoudelijke taken over te nemen omdat zij met personeelstekort kampen. Moet ik dat doen?
In deze moeilijke tijd is het belangrijk dat de mensen die het meest de hulp nodig hebben, die ook krijgen. Als je de mogelijkheid hebt om tijdelijk huishoudelijke taken over te nemen, dan is het goed om dat te doen. En ook hier geldt: schakel hulptroepen in. “Mantelzorgers kunnen het wegvallen van de professionele zorg niet alleen opvangen”, vindt Liesbeth Hoogendijk, bestuurder van MantelzorgNL. “Gelukkig ziet een deel van de mentalzorgers kans om hulp in hun eigen netwerk te krijgen, maar een groep van 34 procent heeft niemand om op terug te vallen en is daarom zeer kwetsbaar.”
6. Ik ben afhankelijk van het openbaar vervoer om bij mijn moeder te komen. Kan ik daar gebruik van blijven maken?
Ja, het openbaar vervoer blijft rijden en het is (nog) niet verboden om er gebruik van te maken. Door het coronavirus reizen minder mensen met het openbaar vervoer en zijn er meer ov-medewerkers thuis. Daarom zijn er aangepaste dienstregelingen.
7. De gemeente waar mijn moeder woont, doet niet meer aan keukentafelgesprekken en inloopuren. Betekent dat, dat we geen hulp meer kunnen aanvragen?
Nee. De gemeente kan besluiten om persoonlijk contact zoveel mogelijk te beperken. Dat wil niet zeggen dat je geen hulp meer kan aanvragen. Het Wmo-loket moet beschikbaar blijven voor vragen om ondersteuning. Geef duidelijk aan of er spoed is, bijvoorbeeld omdat je zelf ziek bent en je moeder geen andere mensen heeft die kunnen helpen.
8. Ik ben mantelzorger voor mijn parter, we wonen samen in één huis.
Zeker als je bij elkaar in huis woont, is de kans nu eenmaal ook groter dat je elkaar besmet. Maar dat betekent niet, dat je elkaar geen kus of een knuffel meer mag geven. Maar voor contact met de buitenwereld gelden alle omgangs- en hygiëneregels van het RIVM voor jullie nog strikter dan voor de rest van Nederland. Bewaak heel goed wie er nog binnen komt, hou afstand. Oppassen op de kleinkinderen is nu vermoedelijk niet handig. Schakel hulptroepen in, je hoeft het niet allemaal alleen op te lossen.
Zit de informatie die je zoekt er niet bij of wil je meer weten? Neem contact op met de mantelzorglijn van MantelzorgNL.
Bron: www.mantelzorgNL.nl