Bloedbank Sanquin heeft meer plasmadonoren nodig die besmet zijn geweest met het coronavirus voor de productie van een coronamedicijn. De hoeveelheid antistoffen in dat plasma loopt sneller terug dan gehoopt, meldt het Algemeen Dagblad.
Het plan was om 16.000 donoren te werven, die samen 50.000 keer plasma afstaan. Dat moet 30.000 kilo plasma vol antistoffen tegen COVID-19 opleveren, waarvan een coronamedicijn moet worden geproduceerd.
"In het bloed moet een bepaalde concentratie antilichamen zitten", legt een woordvoerster van Sanquin uit aan Nieuws.nl. "Bij sommige mensen loopt dat snel terug. Zij kunnen dan maar een of twee keer plasma geven. Bij andere mensen blijft het onverminderd hoog, er zijn donoren die wel tien keer plasma kunnen geven."
Antistoffen
"Voor de productie van geneesmiddelen hebben we juist plasma met een hoog gehalte aan antistoffen nodig. We hadden verwacht dat de hoeveelheid antistoffen langer heel hoog zou zijn", zegt professor microbiologie Hans Zaaijer tegen het Algemeen Dagblad.
Van gedoneerd plasma dat wel geschikt is, wordt de eerste lading nu verwerkt. Eind deze maand hoopt Sanquin al zo’n 10.000 doses van het medicijn klaar te hebben. Wanneer de eerste mensen in Nederland het middel krijgen toegediend, is nog onbekend.
Er is wereldwijd veel aandacht voor bloedplasma. De hoop is dat er een (preventief) middel mee gemaakt kan worden waarmee mensen beter beschermd zijn tot er een vaccin is.
- ad.nl
- Nieuws.nl