Naar de teststraat of niet? Zo zit het

Soms is een coronatest bij de huisarts beter

Getty Images

Veel mensen maken geen afspraak voor een coronatest in de teststraat, als ze last hebben van verkoudheid, hoesten, verhoging of plotseling verlies van smaak en reuk. Wat niet iedereen weet is dat testen vaak beter bij de huisarts kan. Bijvoorbeeld als je 70+ bent.

Een teststraat op 25 kilometer afstand, geen auto, niet in staat om te fietsen, niet met je verkouden neus in de bus willen zitten – er zijn veel redenen dat mensen geen afspraak willen maken voor een coronatest in de teststraat. Dat blijkt uit de reacties op onze stelling over al dan niet testen.

Wij houden de vier meest genoemde redenen tegen het licht. En wat blijkt? Vaak is het wel belangrijk dat je je laat testen, maar het is niet altijd de bedoeling dat je naar de teststraat gaat.

Reden 1: ‘Ik kan niet naar de teststraat komen’

Wat niet iedereen weet is dat risicogroepen niet naar de teststraat hoeven, maar bij de huisarts een test kunnen krijgen. Ben je de 70 gepasseerd? Of heb je zeer veel overgewicht en/of een onderliggende aandoening? Dan zit je in een risicogroep en bel je de huisarts bij lichte klachten en niet het landelijke 0800 1202 nummer voor een afspraak in de teststraat. Zie in dit overzicht welke risicogroepen er zijn, en of je erbij hoort.

Daarnaast hebben de huisartsen en de GGD de volgende afspraken gemaakt over testen  bij de huisarts:

-  Bij ernstige corona-achtige klachten. Deze testen zijn er voor het bepalen van de medische behandeling. (Zie ook reden 2)

-  Bij mensen die intensieve mantelzorg of thuiszorg nodig hebben. Deze test is er om te kijken of de hulptroepen bescherming nodig hebben tegen corona-besmetting.

- Bij opname in een zorginstelling. (woongroep, hospice, zorghotel) Deze test is vooral om ervoor te zorgen dat het virus het tehuis niet in komt samen met de nieuwe bewoner.

- Bij mensen die in het ziekenhuis worden opgenomen.

Reden 2: ‘Ik ga alleen naar de teststraat bij koorts’

De teststraat is bedoeld voor mensen met lichte klachten, zoals neusverkoudheid en/of hoest en/of lichte koorts (tot 38°C) of plotseling verlies van smaak en reuk. Heb je hogere koorts en een stevige longontsteking, dan is het de bedoeling dat je juist niet naar de teststraat gaat, maar naar de huisarts. Mogelijk is er een ondersteunende antibioticumkuur nodig (tegen bijkomende bacterieen), of een longfoto in het ziekenhuis. De teststraat is ervoor om te controleren of je hoest of loopneus door corona komt of niet. En je dus geen andere mensen besmet. Zie ook reden 4.

Reden 3: ‘Ik heb hooikoorts of COPD’

Veel mensen hebben last van hoestklachten door COPD of van een loopneus door de pollen in het voorjaar. Als ze bij elke nies of kuch naar de teststraat zouden moeten, zou het daar wel erg druk worden. Aan de andere kant kan een luchtwegaandoening je kwetsbaarder maken voor covid. Mensen met chronische luchtwegziekten vallen in de risicogroepen, wat betekent dat ze bij toenemende klachten beter meteen de huisarts bellen voor een mogelijke test op corona.

Reden 4: ‘Ik vind een test niet nodig’

Testen is niet verplicht. Het is een manier die de overheid heeft ingezet om de epidemie in te dammen. Sommige mensen zijn het niet eens met het overheidsbeleid. Maar er zijn ook mensen die zelf 14 dagen in quarantaine gaan, als zij milde klachten zouden krijgen Dat werkt in feite net zo goed tegen de verdere verspreiding van het coronavirus. Je mist dan alleen het bron- en contactonderzoek naar de mensen die je mogelijk al besmet hebt, of die jou besmet hebben. Maar het blijft een eigen keuze. De GGD directeuren deden gisteren wel een oproep om wel te gaan testen bij lichte klachten: 'Alleen samen krijgen we corona onder controle. De GGD’en werken samen om dit te bereiken. Maar het lukt niet zonder jou. Houd je aan de maatregelen én laat je testen bij klachten die passen bij het coronavirus.'

Auteur