Schreeuwend tekort aan medische beschermingsmiddelen
Nederlandse huisartsen kampen met een schreeuwend tekort aan mondkapjes en andere medische beschermingsmiddelen. Artsen en andere zorgverleners hebben ze hard nodig om patiënten veilig te kunnen behandelen. Ze doen daarom een dringende oproep aan particulieren en bedrijven: 'Check of u nog mondkapjes heeft en lever deze in'.
Er is een enorm tekort aan mondkapjes en ander beschermingsmateriaal voor hulpverleners. De voorraden beginnen op te raken en worden niet aangevuld omdat fabrieken nog niet kunnen leveren of omdat ze elders worden gebruikt. Nederlandse huisartsen doen daarom een dringend beroep op mensen om te checken of zij mondkapjes en andere beschermende producten hebben liggen en deze bij hen in te leveren. Ook bedrijven wordt gevraagd overtollige voorraden te checken. Uiteraard moeten de spullen wel aan bepaalde voorwaarden voldoen, want ze zijn bedoeld om artsen en andere hulpverleners te beschermen tegen besmetting met onder andere het coronavirus.
Waar moeten mondkapjes aan voldoen?
Het gaat om mondkapjes - ook stofkapjes genoemd - die ook gewoon in de bouwmarkt te krijgen zijn. Op de ongeopende, verpakking moet dan wel de code FFP1, FFP2 of FFP3 staan. Artsen vragen mensen te controleren of zij misschien nog exemplaren in de schuur of op zolder hebben liggen.
Ook bedrijven kunnen helpen
Mondkapjes worden ook bij bedrijven veel gebruikt. Denk aan spuiterijen, kippenboeren en in de bouw. Daarnaast hebben huidtherapeuten, schoonheidsspecialisten, nagelstylisten en kappers vanwege de coronacrisis het werk neergelegd. Dat betekent dat er veel materiaal ongebruikt op de plank en in de kast blijft staan dat misschien gedoneerd kan worden.
Meer dan mondkapjes
Het gaat namelijk niet alleen om mondkapjes. Er is ook gebrek aan waterafstotende schorten of overalls met lange mouwen en aan Podior alcohol 80% met virusclaim.
Niet zomaar langsbrengen
Heeft u beschermende middelen over en wilt u deze doneren? Fijn! Het is wel belangrijk eerst contact op te nemen met de huisarts om te controleren of het de goede producten zijn. Bel of mail uw arts dus eerst, dan weet u ook hoe u de beschermingsmiddelen het beste kunt afgeven.
- RTL Nieuws