Ook honden en katten lijden onder coronacrisis

Getty Images

Nu veel mensen noodgedwongen thuis zijn, heeft men meer tijd om aandacht aan huisdieren te besteden. Het lijkt goed nieuws, maar er is ook een schaduwkant.

Dat zegt dierenarts Martijntje van der Veer in Nieuwsweekend. Doordat mensen meer tijd en aandacht aan hun huisdieren kunnen besteden, zien dierenartsen nu bijvoorbeeld veel dat de poten van honden sneller slijten omdat er meer met ze gelopen wordt.

Ook het aantal verwondingen bij honden die door het gooien met stokken zijn opgelopen nemen toe. Het advies van Van der Veer is dan ook om dit niet te doen: als een hond een stok verkeerd opvangt kan die stok hun keel in schieten, en dat kan voor ernstig letsel zorgen.

Daarnaast merken ook katten de negatieve kanten van de coronacrisis. Volgens Van der Veer ondervinden zij steeds meer stressklachten omdat katten van nature dieren zijn die alleen leven en graag op zichzelf zijn. Nu iedereen ineens de hele dag thuis is zorgt dat voor veel stress, en stress resulteert bij katten vaak in een blaasontsteking.

Antidepressiva

Het gedrag van een huisdier wat wij als ongewenst zien en willen corrigeren, kan natuurlijk gedrag zijn voor een dier. Van der Veer zegt dat dierenartsen daarom vaak eerst kijken of ze de leefsituatie kunnen verbeteren. Wanneer dat niet lukt kunnen ze overgaan op medicatie. Antidepressiva is het laatste redmiddel, maar het komt slechts een enkele keer voor dat het nodig is dit voor te schrijven.

Asiel

In deze tijd kiezen steeds meer mensen voor het adopteren van een huisdier vanuit het asiel, opmerkelijk is ook dat deze steeds leger raken. Om te voorkomen dat de asielen weer volstromen geeft Van der Veer een waarschuwing mee: "Realiseer je wel dat katten en honden gemiddeld tussen de twaalf en vijftien jaar oud worden. Nu heb je er misschien tijd voor, maar vraag je wel altijd af of je dat na de crisis ook nog hebt."

Bron: NPO Radio 1

Auteur