Branchevereniging van zorgorganisaties ActiZ waarschuwt voor het vastlopen van de zorg voor met corona besmette ouderen. De risico’s voor het zorgpersoneel worden te groot doordat de distributie van persoonlijke beschermingsmiddelen voor medewerkers in de ouderenzorg niet snel genoeg verloopt.
ActiZ staat achter de landelijke richtlijnen rond het gebruik van de schaarse beschermingsmiddelen. Zij vinden dat er slim moet worden omgegaan met deze middelen, maar dat werkgevers er wel op moeten kunnen rekenen dat ze de middelen krijgen die nodig zijn om medewerkers veilig te laten werken.
ActiZ-woordvoerder en bestuurslid Conny Helder benadrukt dat het van belang is dat, ondanks de wereldwijde run op beschermingsmiddelen, het ministerie van VWS snelheid creëert in de distributie ervan.
Onacceptabel
Ondanks de maximale inspanningen van ActiZ om ook het personeel in de ouderenzorg te voorzien van de benodigde mondkapjes, handschoenen en schorten is het resultaat onvoldoende. Volgens Helder is het nu tijd om verder te kijken dan de IC’s in ziekenhuizen en meer te focussen op de omstandigheden in verpleeghuizen en rond de thuiszorg.
Het bestuurslid vindt de voortdurende tekorten aan persoonlijke beschermingsmiddelen in de ouderenzorg onacceptabel: “We zullen onze medewerkers nooit dwingen tot onbeschermd werken in risicovolle situaties, maar hun risico’s nemen nu wel snel toe. Dat is onverantwoord.”
Ontlasten
ActiZ benadrukt het belang van het testen van zorgmedewerkers buiten ziekenhuizen, maar erkent dat de realiteit is dat er op dit moment slechts honderd testen per GGD-regio beschikbaar zijn. Tevens wijst de branchevereniging erop dat door meer testen de vraag naar beschermingsmiddelen toeneemt.
Een aantal geriatrische revalidatiecentra wordt in rap tempo ingezet als corona-centra om ziekenhuizen te ontlasten. Conny Helder: “Onder zware omstandigheden verlenen medewerkers zorg aan mensen die dit nodig hebben. We willen en mogen hen niet in de kou laten staan.”
De 400.000 medewerkers die zijn aangesloten bij ActiZ dragen de zorg voor circa twee miljoen ouderen en chronisch zieken.
- ActiZ