Een gemiddelde patiënt met coronaziekte heeft last van hoesten, koorts en benauwdheid. Maar dat geldt niet voor 80-plussers met een zwakke gezondheid. Die krijgen eerder een delier of maken een val. Dat blijkt uit een klein onderzoek naar 19 coronapatiënten.
Het coronavirus kan er bij oudere patiënten anders uit zien, schrijft de hoogleraar geriatrie Marcel Olde Rikkert samen met vakgenoten in het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde. De artsen onderzochten 19 oudere patiënten met COVID oftewel coronaziekte, al was van twee patienten niet 100% zeker of ze inderdaad besmet waren. De 19 patienten waren 78-94 jaar oud.
Niet typisch corona
De gebruikelijke corona-klachten kwamen minder voor in deze groep. Slechts 5 van de 19 patiënten had den last van hoesten, en maar 7 mensen hadden koorts. Wel waren er 15 die een delier hadden gekregen, oftewel ernstige verwardheid. Ook waren mensen in het ziekenhuis gekomen door een val of diarree. De artsen noemen dit ‘atypische symptomen’ omdat ze niet ‘typisch corona’ zijn. Maar ze zijn wel 'typisch' voor 80-plussers die al een kwetsbaardere gezondheid hebben. Van deze 19 patienten waren er 8 overleden.
Snelle herkenning
'Let op delier, valpartijen, flauwvallen, uitdroging en snelle achteruitgang bij kwetsbare ouderen', waarschuwen de artsen in het vakblad. Ook al hoesten mensen niet en hebben ze geen koorts, het kan coronaziekte zijn. Ze bellen dan de dokter vanwege een van deze ouderdomskwalen. Snelle herkenning van een besmetting met het nieuwe coronavirus is belangrijk zodat iemand snel geisoleerd en behandeld kan worden, aldus de artsen. Zeker omdat de ziekte juist bij deze mensen ernstiger verloopt.