Zo voorkom je een beslagen bril als je een mondkapje draagt

Getty Images

Sinds kort wordt het dragen van een mondkapje in de openbare ruimte dringend geadviseerd. Maar hoe voorkom je als brildrager dat je bril beslaat? Dit zijn twee gemakkelijke oplossingen.

Als je een mondkapje draagt wordt uitgeademde lucht omhoog gestuurd richting de bril. De warme waterdamp condenseert vervolgens op de koude glazen. Het gevolg: door de oppervlaktespanning tussen de watermoleculen vormen er kleine druppels die het licht verdelen, waardoor de glazen minder goed contrast kunnen doorgeven. 

Schoonmaken

Terwijl de glazen het probleem zijn, zijn ze ook de oplossing. Was vlak voordat je je masker opdoet de brilglazen met zeep en water, en schud het residu van de bril. Laat je bril vervolgens drogen, of droog hem voorzichtig af met een zachte doek. Daarna draag je de bril zoals je dat normaal ook zou doen.

Het zeperige water laat een klein laagje oppervlakte-actieve stof achter dat de oppervlaktespanning verlaagt, waardoor de moleculen zich gelijkmatig uitspreiden als transparante laag. In het dagelijks leven wordt deze methode ook vaak gebruikt om het beslaan van oppervlakten te voorkomen.

Ventileren

Een tweede oplossing is om het vernevelingsproces al eerder te onderbreken. De standaard manier om een mondkapje te dragen is om de elastiekjes parallel aan elkaar boven en onder het oor te binden. Een betere manier om het masker te bevestigen is door de elastiekjes te laten kruisen; het gedeelte dat normaal boven het oor langs gaat komt nu onder het oor, en vice versa.

Door dit te doen sluit het masker beter aan op de neus waardoor er twee ventilatieopeningen aan de zijkant van het masker ontstaan, in plaats van een enkele aan de bovenkant. Hierdoor ontsnapt de waterdamp aan de zijkant en stijgt het niet op naar de bril.

Ook met mondkapje op geldt: houd waar mogelijk anderhalve meter afstand van elkaar.

Auteur 
Bron 
  • The Independent