Herken de signalen van colorectale kanker
Jaarlijks krijgen ongeveer 12.000 Nederlanders de diagnose darmkanker en ieder jaar overlijden er zo'n 4000 mensen in ons land aan de ziekte. Geen misselijke cijfers. Vroege detectie is belangrijk, omdat dat de kans op een succesvolle behandeling enorm vergroot. Helaas geeft darmkanker pas in een laat stadium klachten. Heb je een van deze zeven symptomen, dan is een bezoek aan de huisarts verstandig.
Darmkanker, ook wel colorectale kanker genoemd, is de verzamelnaam voor tumoren in de dikke darm (colon) en de endeldarm (rectum). Het komt het vaakst voor in de dikke darm en staat voor zowel mannen als vrouwen op de vierde plek als meest voorkomende kankersoort. Sinds de invoering van het bevolkingsonderzoek darmkanker wordt de ziekte gelukkig wel vaker in een vroeg stadium opgespoord. Dat is belangrijk, want als de ziekte nog in de beginfase is, is de overlevingskans tegenwoordig maar liefst 96 procent. Ben je er minder op tijd bij, dan is dat maar 13 procent.
Wie loopt risico op darmkanker?
Iedereen kan darmkanker krijgen, er is niet één specifieke oorzaak. Wel kennen we een aantal risicofactoren:
- Darmpoliepen.
- Chronische ontstekingen van de dikke darm (colitis ulcerosa en de ziekte van crohn).
- Eerder behandelde dikkedarmkanker: mensen die al eens behandeld zijn voor een kwaadaardige tumor in de dikke darm hebben meer risico (opnieuw) een dergelijke tumor te krijgen.
- Leefstijl: overgewicht, het eten van veel (rood) vlees, te veel alcohol, te weinig beweging en waarschijnlijk ook roken vergroten het risico op darmkanker.
- Erfelijkheid: bij minder dan 5 procent van de mensen met darmkanker is de ziekte ontstaan door een erfelijke aanleg. Er zijn meerdere ziektes bekend die een erfelijke vorm van darmkanker (kunnen) veroorzaken, zoals het Lynch syndroom (voorheen HNPCC) en Familiaire Adenomateuze Polyposis (FAP).
Waarom meedoen met het bevolkingsonderzoek?
Doe je mee aan het bevolkingsonderzoek darmkanker - iedereen tussen de 55 en 75 wordt iedere 2 jaar opgeroepen - dan analyseren ze in het laboratorium je ontlasting, op zoek naar occult bloed. Dat is bloed dat met het blote oog niet zichtbaar is. Wordt dat verborgen bloed gevonden, dan wordt je doorgestuurd naar een ziekenhuis of kliniek bij jou in de buurt voor een colonoscopie (ook wel coloscopie genoemd). De arts gaat dan met een flexibele slang je anus binnen om je dikke darm van binnen te bekijken. Darmkanker begint meestal als een poliep, dat is een bultje in de wand van de dikke darm. Sommige poliepen kunnen na een tijd uitgroeien tot een kwaadaardige tumor. Tijdens de colonoscopie kan de dokter dit soort voorlopers van darmkanker direct verwijderen. En als er een tumor wordt gevonden, is deze vaak nog in de beginfase en ben je met één operatie klaar met de behandeling. Is de kanker verder gevorderd, dan moet daar vaak nog radiotherapie of chemotherapie achteraan.
Lees meer over het bevolkingsonderzoek darmkanker
De 7 signalen van darmkanker
Zoals gezegd, geeft beginnende darmkanker nog geen klachten. Het is daarom belangrijk om naar de dokter te gaan als je langer dan 3 weken last hebt van een of meerdere van onderstaande klachten. Het hoeft natuurlijk niet altijd op darmkanker te wijzen, de klachten kunnen ook veroorzaakt worden door andere aandoeningen, maar het is verstandig dit te laten onderzoeken. Als het nodig is, verwijst de huisarts je door naar een specialist. Meestal is dat een internist of een maag-, darm- en leverarts.
1. Bloed of slijm in je ontlasting
Bloed of slijm in je ontlasting kan door darmkanker komen. Het bloed hoeft er niet altijd rood uit te zien, ook donkere (bijna zwarte) ontlasting kan betekenen dat er bloed in je ontlasting zit. Het hoeft natuurlijk niet altijd meteen darmkanker te zijn. Helderrood bloed kan ook op aambeien of een anusscheurtje wijzen. En bloed bij je poep kan ook veroorzaakt worden door een SOA, een infectie of bepaalde medicijnen. Als er slijm op of bij de ontlasting zit, is dat een teken dat de darm geïrriteerd is. Dit kan wijzen op de Ziekte van Crohn, colitis ulcerosa of het Prikkelbare Darm Syndroom (PDS), maar ook op darmkanker. Ga bij (aanhoudende) bloed of slijm in je ontlasting altijd naar de huisarts.
2. Veranderde ontlasting
Ook veranderende ontlasting kan door darmkanker komen. Bijvoorbeeld vaker of minder vaak naar de wc moeten dan normaal. Of de ene keer diarree, daarna verstopping en dan weer diarree. Ook als je ontlasting er anders uitziet dan je gewend bent en dat houdt aan, is het verstandig dit door je dokter te laten checken.
3. Verminderde eetlust
Een verminderde eetlust is een van de alarmsignalen van darmkanker. Maar minder eetlust kan ook door stress of andere (darm)aandoeningen komen. Toch is het verstandig een arts te bezoeken als je langdurig geen of veel minder trek hebt dan normaal.
4. Buikkramp of buikpijn
Een aanhoudend, ongemakkelijk gevoel in de buik is een signaal dat er iets met je spijsvertering aan de hand is, bijvoorbeeld met je darmen. Er kan een tumor in de darmen zitten, maar het kan ook door iets onschuldigs komen, denk aan verstopping of iets verkeerds hebben gegeten. Ook aandoeningen als een chronische darmontsteking (IBD), coeliakie of galstenen geven buikkramp of -pijn.
5. Loze aandrang
Loze aandrang kan ook een symptoom zijn van darmkanker. Je voelt dan dat je moet poepen, maar er komt geen ontlasting. Als dit vaak voorkomt, laat je dan onderzoeken.
6. Onverwachts gewichtsverlies
Verlies je plotseling kilo's zonder duidelijke reden? Dat is altijd reden om je dokter te bezoeken.
7. Aanhoudende vermoeidheid
Een tumor in je darmen kan bloedverlies veroorzaken en daarmee bloedarmoede. Hierdoor kan je moe en duizelig zijn.
- Maag Lever Darm Stichting
- Integraal Kankercentrum Nederland
- RIVM
- UMC Utrecht