Waarom sint-janskruid niet zo onschuldig is

Gebruik sint-janskruid niet samen met andere medicijnen

sint-janskruid-plus
Getty Images

Heb je last van depressieve gevoelens? Dan zijn er kruidenmiddelen zonder recept met sint-janskruid te koop. Deze producten lijken onschuldig maar zijn dat niet, want ze kunnen bij- en wisselwerkingen met andere medicijnen geven. In de rubriek ‘Bijwerking’ lees je alles over een bijwerking van medicijnen. Deze keer: sint-janskruid.

Wat is sint-janskruid?

Sint-janskruid (Hypericum perforatum, de Latijnse benaming) komt in Nederland als inheemse plant vrij algemeen voor. De plant wordt gekenmerkt door bladeren met doorschijnende puntjes, die haar ook de naam (perforatum is Latijn voor 'doorboord') bezorgd hebben. Het kruid bloeit met gele bloemen rond het Sint- Jansfeest op 24 juni. De belangrijkste werkzame stoffen in sint-janskruid zijn hypericine en hyperiforine. Mensen gebruiken kruidenpreparaten met sint-janskruid als 'natuurlijk' antidepressivum.

Producten met sint-janskruid

Er zijn twee officieel geregistreerde medicijnen met sint-janskruid: Hyperiforce en Laif 900. Andere middelen, kruidensupplementen met het kruid, zijn niet geregistreerd. Deze zijn zonder recept te koop bij apotheek, drogist en webshop.

Wat zijn de bijwerkingen van sint-janskruid?

Bekende bijwerkingen van sint-janskruid, die ook in de bijsluiters staan, zijn onder andere:

  • (allergische) huidreacties
  • maag-darmklachten
  • moeheid
  • rusteloos voelen

Bij mensen die een gevoelige huid hebben kunnen onder invloed van zonlicht soms overgevoeligheidsreacties ontstaan. Dan kun je last krijgen van jeuk of een rode huid.

Welke medicijnen hebben een wisselwerking met sint-janskruid?

Er is een lange lijst met medicijnen die je niet tegelijk met sint-janskruid mag nemen. Het middel kan namelijk de werking van andere medicijnen verminderen, of juist versterken. Deze wisselwerkingen kunnen ernstige gevolgen voor je gezondheid hebben.

Gebruik je kruidenpreparaten met sint-janskruid, dan kunnen medicijnen die worden voorgeschreven bij schimmel- of virusinfecties en bij kanker, minder goed werken. Maar ook de anticonceptiepil kan onbetrouwbaar worden. Bepaalde bewustzijns-verlagende medicijnen gaan juist sterker werken, zoals kalmeringsmiddelen, maar ook bijvoorbeeld antidepressiva. Je kunt dan het gevaarlijke serotoninesyndroom krijgen door een teveel aan serotonine in je bloed. Dit veroorzaakt schade aan het zenuwstelsel. En zo zijn er nog veel meer medicijnen die je niet tegelijk met sint-janskruid mag gebruiken.

Is sint-janskruid veilig?

Het is belangrijk dat je als consument gewezen wordt op de risico’s van producten met sint-janskruid en dat je deze middelen niet samen met andere medicijnen gebruikt. Daarom heeft het RIVM - in opdracht van het ministerie van VWS - een risicobeoordeling van sint-janskruid uitgevoerd. De minister heeft daarna besloten om voor producten waarin sint-janskruid is verwerkt een waarschuwingstekst over de gezondheidsrisico’s wettelijk verplicht te stellen. Daarnaast wordt gekeken of er een (beperkt) verbod moet komen op het gebruik van het kruid in supplementen. Sint-janskruid is dus niet zo onschuldig als je misschien dacht...

Dit artikel is geschreven door Bijwerkingencentrum Lareb. Dit is het Nederlandse meld- en kenniscentrum voor bijwerkingen van medicijnen, vaccins en gezondheidsproducten. Ook is Lareb het kenniscentrum voor medicijngebruik rondom de zwangerschaps- en borstvoedingsperiode: Moeders van Morgen. Om de veiligheid van medicijnen en vaccins te bewaken, verzamelt en analyseert Lareb meldingen van mogelijke bijwerkingen. Daarnaast doet Lareb vragenlijstonderzoeken en verspreidt Lareb kennis over bijwerkingen zo veel mogelijk.