Er worden veel verschillende medicijnen ingezet voor de behandeling van diabetes.
Tijdens het spijsverteringsproces wordt veel van ons voedsel omgezet in glucose, oftewel bloedsuiker. Glucose wordt in de bloedsomloop opgenomen en dient als voedingsmiddel voor de cellen van het lichaam. Maar de cellen kunnen de glucose niet zelfstandig tot zich nemen. Als hulpmiddel moet zich eerst insuline op het celoppervlak hechten. Insuline is een hormoon dat in de alvleesklier (of pancreas) wordt aangemaakt. Dan kunnen de lichaamscellen de glucose in zich opnemen en daalt de bloedsuikerspiegel tot een normale, gezonde waarde.
Wanneer uw lichaam niet voldoende insuline aanmaakt of wanneer uw lichaam niet in staat is de insuline die je produceert optimaal te gebruiken, kunt u diabetes krijgen. Diabetes mellitus is een ziekte waardoor een efficiënt verbruik van glucose in het lichaam wordt bemoeilijkt.
Er zijn twee soorten diabetes te onderscheiden. Bij diabetes type 1 produceert de alvleesklier geen of te weinig insuline. Daardoor kan de glucose niet goed als voedingsstof in de cellen worden opgenomen. Bij diabetes type 2 wordt er wel insuline aangemaakt, maar het hormoon werkt dan niet goed en de glucose wordt niet gelijkmatig in de cellen opgenomen. In dat geval 'verhongeren' uw lichaamscellen.
Als diabetes niet wordt behandeld, neemt het risico van hartziekte, beroerte, nierbeschadiging of blindheid toe. Het duurt langer voordat wonden zijn genezen, er kunnen huidaandoeningen ontstaan of voetproblemen, waarbij soms zelfs amputatie noodzakelijk is. Het goede nieuws is dat diabetes onder controle kan worden gehouden met een dieet, beweging en medicijnen.
Er worden veel verschillende medicijnen ingezet voor de behandeling van beide typen diabetes. Thiazolidinedionen, zoals Actos of Avandia, zijn pillen die tegelijk met voedsel worden ingenomen. Deze medicijnen zorgen ervoor dat de insuline beter werkt, waardoor het bloedsuikergehalte in uw spieren, lichaamsvet en lever beter op peil blijft. Als deze medicijnen zich aan receptoren in de celkernen binden, zullen deze op hun beurt de cellen helpen zich aan insuline te binden. Nu kan je lichaam de glucose op de juiste manier uit uw bloedsomloop opnemen.
Diabetes is een ziekte waarbij je je niet ziek hoeft te voelen, maar wanneer u niet verantwoord met diabetes omgaat, kunnen complicaties je lichaam ongemerkt aantasten. Als u zorgt voor een goede voeding, niet rookt, regelmatig beweegt en de voorgeschreven medicijnen inneemt, vermindert u de kans op diabetesgerelateerde complicaties, zoals hart- of nierziekte, blindheid of voetproblemen.