De maildienst Live Mail (voorheen Hotmail) is nog steeds razend populair. Het versturen en ontvangen van berichten gaat soepel. Maar wist u dat er nog allerlei andere mogelijkheden zijn om de dienst optimaal te gebruiken? Lees hier hoe u handiger werkt met Hotmail.
Een account maken
Misschien hebt u nog geen Hotmail-account? U maakt het eenvoudig gratis aan. Hoe u dat doet, leest u in het artikel op SeniorWeb: ‘Windows Live-account aanmaken’.
Mappen aanmaken
U kunt mappen aanmaken om uw mails in te bewaren.
- Klik op de afbeelding van het tandwieltje naast het woord ‘Mappen’.
- Klik op Een nieuwe map toevoegen.
- Geef de map een naam en kies in het menu eronder in welke map u deze submap wilt plaatsen.
- Klik erboven op Opslaan.
- De map verschijnt in het linkerrijtje.
Berichtregels instellen
Maak regels om e-mail automatisch te sorteren in verschillende mappen, bepaalde berichten te verplaatsen of verwijderen.
- Klik rechtsboven in uw Postvak IN op Opties > Meer opties.
- Klik onder 'Hotmail aanpassen' op Regels voor het sorteren van nieuwe berichten.
- Klik op Nieuw en volg de instructies op het scherm om een nieuwe regel te maken.
Een handtekening maken
U kunt een handtekening maken die automatisch wordt toegevoegd aan alle e-mails die u schrijft in Hotmail.
- Klik in uw Postvak IN op Opties > Meer opties.
- Klik onder 'Hotmail aanpassen' op Persoonlijke e-mailafsluiting.
- Maak een handtekening en klik op Opslaan.
Ga naar uw Postvak IN van Hotmail en klik op Nieuw om een e-mail te schrijven waarin uw nieuwe handtekening staat.
Een thema kiezen
U kunt uw mailomgeving een vrolijk thema meegeven binnen enkele muisklikken.
Zet de muisaanwijzer op uw naam in de rechterbovenhoek van uw Postvak IN om een lijst met thema´s te bekijken.
Als u met de muis over een thema gaat, geeft Hotmail u een voorproefje van de achtergrond. Klik op Meer thema's voor meer opties.
Klik in het menu Thema's op een thema om het te gebruiken. Selecteer het gewenste thema en klik op Opslaan. U kunt uw thema zo vaak wijzigen als u wilt.
Spam aanpakken
Hotmail gebruikt technologie, waarmee ongewenste e-mail wordt geblokkeerd voordat het in uw postvak terechtkomt. Toch kan het gebeuren dat ongewenste berichten in uw postvak verschijnen, of dat gewenste berichten in de map 'Ongewenst' worden gezet. Met Hotmail kunt u zelf bepalen wat u wel en niet wilt zien.
- Als u een bericht krijgt waarvan u denkt dat het spam is, klikt u het selectievakje naast de berichttitel aan. Klik dan bovenaan in het menu op Ongewenst.
- Als u een bericht in de map 'Ongewenst' krijgt dat daar niet thuishoort, dan klikt u het selectievakje naast de berichttitel aan. Klik in het menu op Geen ongewenste e-mail.
Wegwerpadressen
Sinds kort biedt Hotmail u de mogelijkheid om zogenoemde wegwerpadressen aan te maken. Dit kan handig zijn als u uzelf bijvoorbeeld wilt aanmelden, maar niet met uw eigen e-mailadres. U kunt jaarlijks maximaal vijf van die adressen koppelen aan uw eigen Hotmail-adres. Mail die naar de wegwerpadressen wordt verstuurd kan doorgeplaatst worden naar het normale Postvak IN, of op andere manieren gefilterd worden. In totaal zijn er vijftien wegwerpadressen aan te maken.
- Klik op de afbeelding van het tandwieltje naast het woord ‘Postvak IN’.
- Klik op Hotmail-alias aanmaken. Mogelijk moet u nog eens inloggen om zeker te zijn dat u echt de eigenaar van dit adres bent.
- Typ in het venster een e-mailadres en klik op Alias aanmaken.
- Selecteer het Postvak IN of een nieuwe map. Daar komen de berichten terecht die naar het nieuwe adres worden verstuurd.
Nu is het mogelijk om berichten te verzenden vanaf het wegwerpadres. Klik op Nieuw om een bericht te schrijven. Klik op de keuzelijst naast het Hotmail-adres om het gewenste adres te selecteren.
Let wel op: u kunt niet inloggen met dit nieuwe adres, dat moet gebeuren met uw normale inloggegevens.
Plusteken in mailadres
Veel mensen gebruiken Hotmail om bijvoorbeeld nieuwsbrieven te ontvangen. Met een simpele truc kunt u binnen uw eigen account extra adressen aanmaken voor bijvoorbeeld nieuwsbrieven, prijsvragen of specifieke onderwerpen. Dat kan door een plusteken (+) toe te voegen aan uw mailadres en er dan een ander woord achter te typen.
Als u bijvoorbeeld een adres wilt maken voor e-mail en nieuwsbrieven die met reizen te maken hebben, en uw e-mailadres is 'henkdegroot@live.com', dan kunt u een adres maken als 'henkdegroot+nieuwsbrief@live.com'. Alle e-mail naar dat adres komt gewoon in uw postvak, maar is nu makkelijker te sorteren en de afzender weet uw ‘echte’ adres niet.
Meer handige computertips?
SeniorWeb is de computerhulp voor u! We helpen u verder met de beste en duidelijkste uitleg en ondersteuning voor tablet, pc en smartphone. Vragen? We helpen u zelfs thuis. Mis ook niet langer de voordelen van ons lidmaatschap. Tip: volg ons ook op Facebook!