Een mail om u te waarschuwen
Via internet en e-mail doen soms vreemde verhalen de ronde. Flauwekul, maar soms wel in potentie schadelijk. Lees hier hoe u oplichterij kunt herkennen.
De term voor verzonnen verhalen die bedoeld zijn om andere mensen te foppen is 'hoax' (uitgesproken als: hooks). De tweede betekenis is die van een nepwaarschuwing. Dus een mail of bericht om u ergens voor te waarschuwen. U wordt met klem opgeroepen het bericht door te sturen naar iedereen die u kent. Zo verspreiden zulke verhalen zich snel.
Van mango tot inbreker
Het kunnen onschuldige verhalen zijn, zoals het verhaal over een enorme mango die was gestolen. Dit was een publiciteitsstunt. Maar sommige hoaxes zijn bedoeld om mensen te benadelen of bang te maken. Denk aan het verhaal dat dove mensen bij tankstations sleutelhangers uitdelen. Daarin zou een gps-chip zitten waarmee de locatie van uw huis gevonden wordt. Inbrekers kunnen dan hun slag slaan. Een eng verhaal, maar niks van waar.
De hoax herkennen
Een algemeen advies is om goed op te letten zodra iemand u via een mail of een bericht op sociale media oproept om een waarschuwing of een opmerkelijk verhaal door te sturen. Het gaat doorgaans om een nepwaarschuwing. Zeker verhalen waarbij bijvoorbeeld een ziek kind een gratis behandeling kan krijgen als er een X-aantal mails wordt doorgestuurd, zijn over het algemeen onwaar.
Opzoeken
U bedoelt het vast goed door andere mensen ook te willen inlichten, maar de beste reactie is om het verhaal even na te trekken. Dat kan door bijvoorbeeld via Google wat trefwoorden in te tikken. In het voorbeeld dat is gegevens typt u ´sleutelhanger´ en ´tankstation´ in op Google. U vindt dan meteen wat sites die aangeven dat het een hoax is. Een website als De Hoaxwijzer verzamelt de nieuwste hoaxes.
Meer veiligheid
Hoaxes zijn vervelend, maar niet per se gevaarlijk. Op internet en in e-mails moet u echter altijd blijven uitkijken. U kunt soms ook zomaar te maken hebben met phishing. Daarbij proberen criminelen via onder andere de mail achter uw persoonlijke gegevens te komen voor bijvoorbeeld het internetbankieren. Trap daar niet in! Lees de tips over veiligheid op internet op de website van SeniorWeb.
Volg SeniorWeb op Facebook
Interesse in handige computertips, leuke video’s en informatie over SeniorWeb? Volg ons dan op Facebook. Gratis en vrijblijvend. Ga naar onze Facebookpagina en klik rechtsboven op de knop Vind ik leuk.