Computertip: Spiegelreflex-aankoophulp

Getty Images

Wilt u weten welke camera het beste bij u past? In dit artikel leest u alle voor- en nadelen van verschillende camera's, lenzen en objectieven.

Wat is een camera eigenlijk?

De simpelste camera die er bestaat is de camera obscura. Dit is letterlijk een verduisterde ruimte waar in één van de wanden een heel klein gaatje is geprikt. Het licht dat door dit gaatje op de tegenoverliggende muur valt zorgt voor een messcherpe projectie van de buitenwereld. Wanneer u die projectie opslaat, hebt u dus een foto.

De zogeheten pinholecamera werkt op die manier. Dit is een apparaat bestaande uit een lichtdicht kastje met één klein gaatje en een achterwand die de projectie opslaat op een geheugenkaartje.

Met lenzen

Het is dus heel goed mogelijk foto's te maken met behulp van één heel klein gaatje. Maar dit levert wel steeds dezelfde beelden op omdat u niet kunt inzoomen of uitzoomen. Met behulp van lenzen ontstaan er meer mogelijkheden. Een bolle lens (zie afbeelding hieronder) buigt licht dat min of meer evenwijdig invalt naar een gemeenschappelijk punt: het brandpunt. ('F' in de afbeelding). Ook dit brandpunt is een scherpe projectie van de buitenwereld.

Hoe boller de lens, hoe korter de brandpuntsafstand. En deze afstand bepaalt de grootte van het geprojecteerde beeld.

Objectieven

Ook wanneer meer lenzen achter elkaar worden gebruikt wordt het geprojecteerde beeld vergroot of verkleind. Zo'n stelsel lenzen heet bij fotocamera's een objectief. Groothoekobjectieven (die een kleine brandpuntsafstand hebben) verkleinen het beeld en tele-objectieven (die een grote brandpuntsafstand hebben) vergroten het beeld.

Soorten camera's

Voegen we bovenstaande informatie tot een geheel dan ontstaan daaruit de verschillende (digitale) camera's. Voor het gemak onderscheiden we drie soorten:

  • Compactcamera
    Deze bestaat uit één geheel. Een kastje met een objectief ervoor. U ziet het beeld op de achterkant van het apparaat, via een lcd-scherm.
  • Spiegelreflexcamera
    Deze bestaat uit  een kastje (de camerabody) en losse, verwisselbare objectieven. U ziet het beeld door een zoeker.
  • Systeemcamera
    Evenals de spiegelreflex bestaat deze uit een losse body met verwisselbare objectieven. U ziet het beeld op de achterkant van het kastje, via een lcd-scherm.

[ITEMADVERTORIAL]

Spiegelreflexcamera's bieden de meeste opties en de beste kwaliteit. Ze zijn daarom ook het duurst. En ze zijn zwaarder dan compact- en systeemcamera's.

Compactcamera's zijn licht, klein, en eenvoudig te bedienen. Systeemcamera's nemen op dit moment een tussenpositie in: ze zijn klein en licht zoals hun compacte zusjes, maar hebben net als de 'grote broer' de spiegelreflex verwisselbare objectieven. Ze verschillen van de spiegelreflexen doordat ze geen zoeker hebben.

Voordelen van een spiegelreflexcamera

Een spiegelreflex:

  • Is sneller
    Meestal kennen ze een nauwelijk merkbare vertraging tussen het moment waarop u de ontspanknop indrukt en het moment dat de foto daadwerkelijk wordt genomen. Compactcamera's hebben meestel wel een merkbare vertraging.
  • Is veelzijdig
    Doordat u verwisselbare lenzen kunt gebruiken heeft een spiegelreflex meer fotografische mogelijkheden. Van macrofotografie tot fish-eye.
  • Presteert beter bij weinig licht
    Binnenskamers is er veel minder licht dan in de buitenlucht. Om dat toch mooie foto's te kunnen maken kunnen alle camera's de lichtgevoeligheid aanpassen (dit wordt de ISO-waarde genoemd). Maar die aanpassing heeft brengt allerlei neveneffecten teweeg. Zo wordt het risico op ruis in de foto groter. Spiegelreflexen gaan hier veel beter mee om dan compactcamera's.
  • Geeft meer controle
    Een spiegelgreflex is volledig handmatig te bedienen. Allerlei zaken zoals sluitertijd, diafragma, witbalans, ISO kunt u zelf instellen. Dit geeft een hoge mate van vrijheid.

Nadelen van een spiegelreflexcamera

Een spiegelreflex:

  • Is zwaar en groot
    U stopt een spiegelreflex niet zomaar in uw binnenzak. Dus u sjouwt wel wat mee als u onderweg bent en daar moet u wel zin in hebben.
  • Is complex
    Een spiegelreflex is veelzijdig en geeft veel controle. Maar dit brengt natuurlijk met zich mee dat u er niet zomaar mee aan de slag kunt. De meeste spiegelreflexen hebben echter wel een zogeheten P-knop. 'P'  staat daarbij voor het Engelse woord 'program'. U kunt dit opvatten als 'volautomatisch'. De camera neemt alle beslissingen en u hoeft alleen nog op de ontspanknop te drukken. Maar als u alleen deze stand gebruikt, is het verstandiger een compact- of systeemcamera aan te schaffen.
  • Bestaat uit losse onderdelen
    Naast de camerabody hebt u verschillende lenzen nodig en vaak ook een aparte flitser. Een compactcamera biedt alles in één.
  • Is duurder
    Kwaliteit heeft een prijs. De body plus de verschillende onderdelen kosten een veelvoud van een gemiddelde compactcamera.

Waar let u op bij een spiegelreflex?

Spiegelreflexen zijn er vanaf een paar honderd euro tot aan tienduizend euro. Dus welke is goed (genoeg) voor u, is de vraag. Waar kunt u op letten bij de aanschaf? Het aantal mexapixels speelt geen rol: elke spiegelreflexcamera heeft voldoende pixels.

Het zoekerbeeld

De zoeker geeft het beeld weer dat de camera registreert. Hoewel de zoeker een klein detail lijkt is het een lastig (lees: duur) te maken onderdeel. Daarom zult u in goedkopere modellen zelden een zoekerbeeld van 100% vinden. Meestal zal dat 95 of 97 procent zijn. Uw uiteindelijke foto zal daarom een iets ander beeld hebben dan u zag door de zoeker. Dat is geen ramp, maar sommige mensen vinden dat niet prettig. Informeer in dat geval in de winkel naar het zoekerbeeld (in de specificaties leest u soms het Engelse begrip 'viewfinder' hiervoor.)

Daarnaast geeft men bij de zoeker vaak een getal dat de uitvergroting van het beeld aangeeft. Is die vergroting te klein, dan ziet u niet goed meer wat er voor uw camera verschijnt. Probeer daarom de camera uit in de winkel. Kunt u goed door de zoeker zien? 

Het lcd-scherm

Aan de achterkant van elke spiegelreflex vindt u een lcd-scherm. Hiermee kunt u gemaakte foto's terugkijken, maar het scherm wordt ook vaak gebruikt om de verschillende menu's van de camera te kunnen bedienen. Daarom is het prettig als het scherm niet al te klein is. De grootte wordt vaak in inches weergegeven (1 inch = 2,54 cm) en gemeten over de diagonaal. Dus als u leest dat een lcd-scherm 3 inch groot is wil dat zeggen dat de diagonaal een grootte heeft van 7,6 cm.

Live-view

Sommige spiegelreflexen kennen een optie waarbij u het beeld niet via de zoeker maar via het lcd-scherm kunt bekijken. Deze optie heet live-view.

Sensorreiniging

De sensor die het beeld registreert is gevoelig voor stof. Hij is lastig zelf te reinigen. Daarom bieden sommige modellen een optie aan waarbij de sensor automatisch wordt gereinigd.

Geheugen

Geheugenkaartjes worden standaard niet meegeleverd met een spiegelreflex. Dus als u foto's wilt kunnen maken, dient u tegelijk met de aanschaf van een camera ook zeker één kaartje aan te schaffen.

Objectieven

Lenzen zijn er in vele soorten en maten. Zij vormen een hoofdstuk op zich. De meeste spiegelreflexen kunt u aanschaffen met een bijpassend objectief. Vaak is dat een objectief met een aardig bereik, bijvoorbeeld 24-200 mm. U hebt dan een systeem met een bereik van een redelijke groothoek, tot aan een redelijke telelens. Maar deze objectieven zijn vaak kwalitatief niet het best. Daar staat tegenover dat lenzen van een beter kwaliteit vele malen duurder zijn.

Sensorformaat

Analoge spiegelreflexen werkten met filmrolletjes. De afmetingen van zo'n filmnegatief waren 36mm x 24mm. Dit noemde men kleinbeeldformaat, aangeduid met 35mm. Nog steeds wordt dit als norm gezien: immers veel fotografen zijn van analoog overgestapt op naar digitaal.

Sensoren met een formaat gelijk aan dit kleinbeeldformaat noemt men 'full frame'. Nu is het zo dat in een aantal digitale spiegelreflexen de sensor kleiner is dan het analoge 35mm-formaat. Deze hebben (voor objectieven met een gelijke brandpuntsafstand) een kleinere beeldhoek. Deze verhouding noemt men de 'crop-factor'. De meeste minder dure spiegelreflexen hebben die crop-factor. Gebruikt u op zo'n camera lenzen die voor een full-frame camera zijn ontworpen dan projecteren die een beeld dat groter is dan de sensor. Dat is niet erg: het beeld wat u door de zoeker ziet is wat de uiteindelijke foto wordt.

Maar waar u wel op moet letten is het volgende: voor camera's met een crop-factor bestaan speciale lenzen. Nikon noemt deze DX-objectieven en Canon heeft het over EF-S. Systemen met een cropfactor en bijbehorende lenzen zijn vaak goedkoper. 

Welke spiegelreflex?

Er zijn geen slechte spiegelreflexen, alleen goede, betere en nog betere. Wat dat betreft kunt u beginnen met het schrappen van de duurste modellen. Deze zijn bedoeld voor de professionele fotograaf die heel specifieke eisen stelt aan zijn apparatuur. U legt er meer dan 2000 euro voor neer.

Daaronder zitten de zogeheten 'prosumer'-modellen. Camera's voor de enthousiaste hobbyfotograaf. Denk daarbij aan een bedrag tussen de 1000 en 2000 euro.

Daar weer onder zitten de consumentenmodellen.

Wilt u meer leren over digitale fotografie?
Word nu lid van SeniorWeb voor slechts € 29,50 per kalenderjaar en profiteer nu tijdelijk van onze actie niet fit, geld terug! Voldoet het SeniorWeb-lidmaatschap niet aan uw verwachtingen, dan ontvangt u het volledige contributiebedrag terug. Ga voor de actie en de algemene voorwaarden naar www.seniorweb.nl/plusonline

 

Auteur