Computertip: veelgestelde vragen over downloaden

Downloaden van films, muziek, software en andere bestanden op internet is een populaire bezigheid. Om die reden zijn er ook veel vragen over. PlusOnline beantwoordt een aantal veelgestelde vragen.

Wat is downloaden?

Op internet zijn miljarden bestanden te vinden in allerlei soorten en maten. Het gaat om video’s, muziek, foto’s, teksten, software, en nog meer. Van veel van deze bestanden kunt u een kopie binnenhalen op uw eigen computer. Daarop kunt u dit gekopieerde bestand vervolgens openen in een programma en bekijken of afspelen.
 

Waar kan ik downloaden?

De bekendste plek voor downloaden voor veel mensen zijn websites. Ook is dit de meest eenvoudige manier van downloaden. Bijvoorbeeld foto’s of programma’s kunt u met een of twee muisklikken op laten slaan op uw computer.

Zo zijn er bijvoorbeeld speciale websites waar u gratis of tegen betaling allerlei software kunt downloaden. Een voorbeeld daarvan is de website download.cnet.com. Hier zijn  duizenden programma’s te vinden in allerlei categorieën. Als een programma u bevalt, is klikken op de knop Download Now voldoende om het te downloaden naar uw computer.
Foto’s op websites zijn ook eenvoudig te downloaden door erop te rechtsklikken en vervolgens te klikken op Opslaan als of Afbeelding opslaan als.
 

Bittorrent

Voor het downloaden van films en muziek worden vaak andere bronnen dan websites gebruikt. Deze zijn wat minder bekend bij het grote publiek. Dat komt onder andere doordat het downloaden uit deze bronnen wat ingewikkelder is. Een belangrijke downloadbron zijn de zogenaamde peer-to-peer netwerken. BitTorrent is het bekendste en populairste netwerk met meer dan 150 miljoen gebruikers. Bij een peer-to-peer netwerk moet u een speciaal programma installeren (ook wel client genaamd).

Via internet kan dit programma verbonden worden met alle andere BitTorrent-programma’s en wordt zo een heel groot netwerk gevormd. Dit netwerk is speciaal bedoeld voor het delen van grote bestanden. U kunt bijvoorbeeld zoeken op de naam van een film of een muzieknummer en dit -nadat het gevonden is- vervolgens automatisch laten downloaden naar uw computer. U vindt handleidingen over het gebruiken van BitTorrent op www.bittorrentinfo.nl/handleiding/client-downloaden.html en www.utorrent.com/intl/nl/help/guides/beginners-guide.
 

Nieuwsgroepen

Ook populair, maar nog iets lastiger onder de knie te krijgen, zijn nieuwsgroepen. Nieuwsgroepen bestaan al bijna net zo lang als internet bestaat. Oorspronkelijk werden ze gebruikt voor het voeren van discussies, doormiddel van tekstberichten die op speciale nieuwscomputers op internet werden geplaatst. In de loop van de tijd werden de tekstberichten steeds meer vervangen door foto’s, video’s en muziekbestanden: binaries genoemd. Tegenwoordig vormen deze binaries de hoofdmoot. Om deze bestanden te kunnen downloaden heeft u een nieuwsleesprogramma nodig, zoals Newsleecher op www.newsleecher.com of GrabIt op www.shemes.com.

Daarnaast gebruikt u vaak een aparte zoekmachine om bepaalde bestanden in nieuwsgroepen terug te kunnen vinden, zoals Spotnet: www.spotnet.nu. Aangezien bestanden vaak in delen worden geplaatst en soms beschadigd kunnen zijn, zijn er ook nog aparte programma’s nodig waarmee u de bestanden kunt laten repareren -zoals QuickPar op www.quickpar.org.uk - en weer samen kunt laten voegen, zoals met Winrar op www.winrar.nl. Over downloaden uit nieuwsgroepen zijn verschillende handleidingen te vinden, bijvoorbeeld op www.binaries4all.nl.
 

Is downloaden legaal/illegaal?

In Nederland is op dit moment downloaden nog legaal, tenminste als het om films en muziek voor eigen gebruik gaat. Software mag niet worden gedownload als daar geen toestemming voor is gegeven door de producent. Bepaalde software mag overigens wel gratis gedownload en verspreid worden. Dit wordt freeware genoemd. Er is ook shareware: software die u tijdelijk of onder bepaalde voorwaarden gratis mag downloaden en gebruiken. Voor veel betaalsoftware die u niet mag downloaden is een gratis alternatief te vinden. Op foto’s kan portretrecht zitten. In dat geval mag u ze niet gebruiken voor uzelf: bijvoorbeeld om op uw website te plaatsen.

Uploaden is in alle bovenstaande gevallen niet legaal, behalve als het om materiaal gaat waarvan u zelf de rechten heeft of waarvan de producent toestemming tot verspreiding heeft gegeven.
 

Is downloaden veilig?

Dat hangt er vanaf. Het is voor kwaadwillenden heel makkelijk om een virus of andere schadelijke software te verstoppen in een bestand, vooral programma’s. U moet daarom altijd voorzichtig zijn bij het downloaden uit bronnen waarvan u de herkomst niet weet. In het bijzonder als het gaat om software.

Het is verstandig software alleen te downloaden van de originele website van de producent of van legitieme, bekende downloadwebsites als download.cnet.com. Laat verder altijd uw gedownloade bestanden scannen door een antivirusscanner voordat u ze opent. Open nooit bestanden uit onduidelijke bron die eindigen op .exe. Dit zijn programma’s die soms virussen kunnen bevatten. Let tot slot bij het downloaden van een bestand op eventuele reacties van andere gebruikers. Als er iets mis mee is, zal dat meestal snel bij de reacties te lezen zijn.

Meer handige computertips?
SeniorWeb is de computerhulp voor u! We helpen u verder met de beste en duidelijkste uitleg en ondersteuning voor tablet, pc en smartphone. Vragen? We helpen u zelfs thuis. Mis ook niet langer de voordelen van ons lidmaatschap. Tip: volg ons ook op Facebook!
Missing media-item.