Investeren in bitcoin: wat is het precies?

Getty Images

Bitcoins, cryptocurrencies: virtueel geld van het internet. Het klinkt allemaal als iets high-techs en ongrijpbaars – iets voor mensen uit de ICT-wereld. Maar dat valt in de praktijk eigenlijk reuze mee. Ook u zou in bitcoin kunnen investeren.

De uitvinder van de bitcoin is Satoshi Nakamoto. Nakamoto ontwierp in 2009 een alternatief geldsysteem, waarin computers van alle deelnemers een groot netwerk vormen dat transacties verzorgt. Nakamoto en zijn vrienden wilden graag een munt die niet werd gesteund door bedrijven of overheden, maar van iedereen was: van het internet.

Waar komt bitcoin vandaan? Hoe wordt het ‘gedrukt’?

De bitcoin maakt gebruik van een besturingssysteem genaamd ‘blockchain’. Dit is een soort digitaal kasboek waarin alle bitcoindeelnemers kunnen zien bij wat voor betalingen een bitcoin is gebruikt. Het geld wordt geschapen door ‘bitcoinminers’, mensen die hun computer laten draaien om bitcoinbetalingen te valideren. Een andere manier om Bitcoin te verdienen is bijvoorbeeld het kijken van reclames met een website als btcclicks.com

Het programma achter de bitcoin heeft rekenkracht nodig om nieuwe bitcoins in omloop te brengen. De bitcoinminers, die je kunt zien als een soort mijnwerkers, zetten hun computers hiervoor in en kunnen zodoende zelf bitcoins verdienen. Het addertje: hoe meer mensen meedoen, hoe moeilijker het wordt om bitcoins te minen, want hoe meer rekenkracht er nodig is om de transacties te valideren. Bovendien heeft Nakamoto bedacht dat er maximaal 21 miljoen bitcoins in omloop kunnen zijn. Momenteel zijn er al 16 miljoen gemaakt, en in het huidige tempo zal tegen 2040 het plafond zijn bereikt.

Investeren in bitcoin

De meeste mensen kopen hun bitcoins online bij een ‘’exchange’’, een beurs. Bitonic, Coinbase en Kraken zijn voorbeelden. Om bitcoins te bewaren en uit te geven, heb je niets aan een bankrekening. Je moet een digitale portemonnee hebben, een zogeheten Bitcoin wallet.

Waarom investeren? Wat gebeurt er na 2040 met die bitcoins?

Net als bij de milleniumbug, is dit nog een raadsel. De waarde van de bitcoin is het afgelopen jaar met 500% gestegen - een lucratieve investering dus. Maar de koers schommelt wel ontzettend. Er zijn inmiddels honderden alternatieven voor bitcoin, zoals Ethereum, Ripple en Litecoin. Ook dat zijn dus wellicht interessante investeringen

Bitcoin, en de andere nieuwere munten, drijven op het vertrouwen dat ze in de toekomst weer kunnen worden verkocht, of geruild, zegt Teunis Brosens van het Economisch Bureau van ING bank.

“Bij euro’s kun je vertrouwen op de centrale bank en op de wettelijke status van de munt. Bij cryptomunten kan dat vertrouwen ook zo wegvallen, als mensen zich er massaal van afwenden.”

Is het daarom erg riskant? Dat valt wel mee. “Als je ervan overtuigd bent dat iets een succes gaat worden, kun je er best in investeren. Maar doe wel eerst je huiswerk – zorg dat je weet waaraan je begint, want er is nog nauwelijks regulering.”

Gaan we straks bij de supermarkt betalen met Bitcoin?

Cryptomunten zullen volgens Brosens niet snel een massaal, gangbaar ruilmiddel worden, zoals de Euro. “Het lastige is: als je zelf actief wilt zijn met bijvoorbeeld bitcoins, zul je er veel tijd in moeten stoppen. Natuurlijk zijn er enthousiastelingen die er de tijd en energie in willen steken. Maar als je een drukke baan hebt, en jonge kinderen, dan wil je gewoon je geld in beheer geven bij een instituut dat je vertrouwt. Daarom verwacht ik dat er altijd wel een rol zal blijven voor bancaire diensten. Maar die bank ziet er straks misschien wel heel anders uit dan hoe we hem vandaag kennen.”

Bron: ING.nl

Auteur