Inmiddels maakt u waarschijnlijk regelmatig gebruik van internetbankieren. Fijn, snel en handig, maar niet geheel zonder risico. Jaarlijks zijn honderdduizenden Nederlanders slachtoffer van cybercriminaliteit. Bankrekeningen zijn hierbij een geliefd doelwit.
1. Zorg voor goede antimalware software
Goede antimalware software is erg belangrijk om uw apparaat veilig te houden. Onder malware verstaan we onder meer virussen, spyware, Trojaanse paarden, computerwormen en ransomware. Malware is kwaadaardige software die vaak ontworpen is met de intentie schade aan te richten of om diefstal van persoonsgegevens te faciliteren. Er circuleert ontzettend veel malware op het internet, en vroeg of laat krijgt u hiermee te maken.
Het is daarom cruciaal dat u goede antimalware software installeert, zowel op uw desktopcomputer als op uw tablet en smartphone. In voorgaande jaren gingen er nog wel eens verhalen dat antimalware software op een smartphone niet nodig is, maar dit is pertinent niet waar. Smartphones zijn wel degelijk kwetsbaar voor malware, zij het vaak in een iets andere vorm dan op een desktopcomputer. Maar het gebruik van goede antimalware software is ook voor uw mobiele telefoon zeer belangrijk, alsmede voor uw tablet. Een overzicht van goede antimalware software vindt u op deze pagina.
2. Kies een sterk wachtwoord (en schrijf dit niet op)
Het is waarschijnlijk geen verrassing dat het kiezen van een sterk wachtwoord belangrijk is, maar nog te vaak beschermen we onze belangrijke accounts met een zwak wachtwoord. Ook gebeurt het vaak dat mensen hetzelfde wachtwoord gebruiken voor een reeks aan accounts. Dit is niet verstandig. Kies een sterk, uniek wachtwoord voor uw belangrijke accounts, dat voor buitenstaanders niet zomaar te raden valt.
Daarnaast is het zaak uw wachtwoord niet op te schrijven. Ook niet in een e-mail. Het eerste wat hackers doen als ze toegang weten te krijgen tot een mailaccount, is een kopie maken van alle mails en bestanden. Vervolgens gaan ze op zoek naar belangrijke gegevens, zoals wachtwoorden en betaalgegevens. Verstuur dus geen belangrijke wachtwoorden per mail.
Vindt u het lastig om uw wachtwoorden te onthouden, overweeg dan een betrouwbare wachtwoordmanager. Dit is een handige app, die al uw wachtwoorden en inloggegevens voor allerlei sites voor u bewaart. Het enige wachtwoord wat u zelf hoeft te onthouden, is het wachtwoord om toegang te krijgen tot de wachtwoordmanager. Ga hier wel heel zorgvuldig mee om, en kies een wachtwoord dat niet te kraken valt. Want als iemand toegang tot uw wachtwoordmanager weet te krijgen, dan hebben ze in één keer al uw inloggegevens en wachtwoorden te pakken.
3. Ga niet internetbankieren op een onbetrouwbaar wifi-netwerk
Bent u onderweg en wilt u internetbankieren op uw mobiele telefoon? Geef dan de voorkeur aan uw 3G of 4G verbinding. Dit mobiele netwerk is betrouwbaarder dan een openbaar wifi-netwerk. Wilt u toch gebruikmaken van een openbaar wifi-netwerk, gebruik dan altijd een VPN. Een VPN versleutelt het dataverkeer op het wifi-netwerk zodat uw bankgegevens niet meer zo makkelijk onderschept kunnen worden. Zelfs als het een gekraakt, onveilig wifi-netwerk betreft, houdt een VPN uw gegevens veilig.
4. Gebruik de mobiel bankieren app op uw telefoon
Wilt u internbankieren op uw mobiele telefoon, dan wordt aangeraden een speciale applicatie van uw bank te downloaden. Dit geniet de voorkeur boven het gebruik van de gewone banksite in de browser. Een dergelijke applicatie heeft veelal sterke beveiligingstoepassingen ingebouwd, zoals een met SSL-versleutelde verbinding. U kunt ook in uw browser de website van uw bank raadplegen, maar zorg dan dat u op de goede site zit en dat de verbinding beveiligd is met SSL, te herkennen aan het slotje in de browserbalk en de letters https. Http (zonder s dus) betekent dat het een onveilige verbinding betreft, https is beveiligd (secured).
5. Houd uw besturingssysteem up-to-date (Windows, MacOS, Android, iOS)
Een out-of-date besturingssysteem vormt een bedreiging voor uw privacy en online veiligheid. Software-updates worden vaak doorgevoerd om beveiligingslekken te dichten. Het is daarom belangrijk om een nieuwe update zo snel mogelijk zelf ook door te voeren. Hoe langer u daarmee wacht, hoe groter de kans dat onbevoegden proberen het bestaande beveiligingslek te misbruiken om toegang te krijgen tot uw toestel en uw gegevens. Krijgt u van Windows, Android of Apple dus een melding dat er een nieuwe versie beschikbaar is van uw besturingssysteem, downloadt deze nieuwe versie dan doorgaans direct. Dit geldt ook voor updates van de antimalware software en van andere belangrijke applicaties.
6. Pas op voor phishing
Phishing is nog steeds veruit de meest voorkomende manier waarop onbevoegden toegang tot uw account kunnen krijgen. Criminelen sturen nepmails of bellen u op, met de intentie om u naar een valse website te lokken. Cybercriminelen bouwen onder andere de websites en loginportalen van Gmail, Yahoo en Hotmail na. Ook werkgerelateerde loginportalen worden vaak nagebouwd, gevolgd door nepversies van opslagdiensten, zoals Dropbox. Tevens bestaan er nepsites voor banken, Marktplaats en eBay. Klik nooit op links in e-mails die u niet vertrouwt. Wilt u inloggen bij uw bank, navigeer dan altijd zelf naar de website, en doe dit niet via een link. Geef over de telefoon nooit wachtwoorden of andere belangrijke gegevens door.
7. Meldt fraude direct
Is er toch iets misgegaan bij het internetbankieren, of vermoedt u dat een onbevoegd iemand toegang probeert te krijgen tot uw account, trek dan aan de bel bij uw bank. Zij kunnen u doorgaans adviseren en verder helpen. Zoek de contactgegevens van uw bank op via de officiële kanalen, zoals de website. Zo weet u zeker dat u met een legitieme vertegenwoordiger van de bank communiceert.