Het belang van een sterk wachtwoord kent u waarschijnlijk wel. Het biedt immers toegang tot privé-informatie. Of het nu gaat om uw persoonlijke e-mails, foto's of uw betaalgegevens. U wilt dat uw gegevens veilig zijn. Maar achterhaalt iemand het wachtwoord van uw account, dan heeft diegene daarmee direct toegang. Daarom is er iets bedacht waarmee vastgesteld kan worden of u ook echt de eigenaar bent van een account: namelijk tweestapsverificatie.
Wat is het?
In theorie kunt u op drie manieren aantonen dat u bent wie u zegt dat u bent. Met wie u bent (bijvoorbeeld uw vingerafdruk), wat u hebt (bijvoorbeeld een telefoon) en wat u kent (bijvoorbeeld een wachtwoord). Tweestapsverificatie maakt meestal gebruik van 'wat u kent' en 'wat u hebt'.
Een voorbeeld: u logt in bij uw Gmail-account in met uw wachtwoord, maar voordat u daadwerkelijk toegang krijgt moet u ook een code invullen die naar uw telefoon is verstuurd. De hacker is niet in het bezit van uw telefoon, dus krijgt geen toegang.
Voor deze manier van beveiligen, komt u verschillende termen tegen. Over het algemeen hebben die altijd het woord 'twee' en 'verificatie' of 'authenticatie' in zich. Wilt u weten hoe sommige grote diensten omgaan met tweestapsverificatie? U leest het in de tip ‘Wat is tweestapsverificatie?’
Meer leren over veilig internetten?
Wilt u meer leren over veilig internetten? SeniorWeb is de computerhulp voor u. Word nu lid voor slechts € 29,- en ontvang het computerboek Back-ups maken t.w.v. € 9,95 gratis . Deze actie is geldig tot en met 31 januari 2015. Ga naar voor meer informatie naar www.seniorweb.nl/plusonline.
- SeniorWeb