De afgelopen jaren zijn smart-tv’s erg populair geworden. Maar de laatste tijd verschijnen er steeds meer berichten over naar fabrikanten doorgestuurde gegevens van smart-tv-kijkers. Wat is er precies aan de hand?
Wat is een smart-tv?
Een smart-tv (of Smart TV) is een digitale televisie, maar dan met de extra mogelijkheid om contact te maken met een beperkte versie van internet. Met een smart-tv kunt u niet over internet surfen zoals met een internetbrowser op uw pc of tablet. U kunt wel gebruik maken van voorgeïnstalleerde apps die u extra kijk- en luisteropties geven. Zo zijn er apps voor het terugkijken van gemiste tv-programma’s en het huren en bekijken van speelfilms via uw televisie. Lees hier meer over smart-tv’s.
Wat is er mis met privacy bij smart-tv’s?
Het afgelopen jaar verschenen er berichten in de media dat verschillende merken smart-tv’s uitgebreid informatie over gebruikers doorstuurden naar de fabrikanten. Niet alleen over welke apps er gebruikt werden, maar ook wat ermee bekeken en beluisterd werd. Daarnaast gaven de apparaten tot in detail door welke tv-programma’s consumenten bekeken en hoelang. In het bijzonder kwamen de producenten LG en Samsung hiermee negatief in het nieuws. Het College Bescherming Persoonsgegevens tikte in Nederland Phillips-tv fabrikant TP Vision op de vingers voor privacyschending.
Korter geleden werd ontdekt dat het doorgeven van informatie nog een stukje verder ging. Onder andere bij smart-tv’s van Samsung die met spraakcommando’s bediend kunnen worden, bleek dat de televisies meeluisteren met wat er in de directe omgeving rond de tv werd gezegd en ook deze info werd doorgezonden. Daarnaast kwam ook aan het licht dat een deel van de doorgezonden gegevens onbeveiligd werd verstuurd. Dat maakt verstuurde informatie een makkelijk doelwit voor hackers.
Wat gebeurt er met deze informatie?
De fabrikanten van smart-tv’s gebruiken deze informatie om gedetailleerde kijkersprofielen van klanten op te stellen. Deze informatie wordt gebruikt om onder andere gerichte reclame te kunnen tonen. Ook worden de gegevens gebruikt om op andere manieren gemakkelijker producten te kunnen promoten. Het doorsturen van informatie over kijkgedrag is te vergelijken met het installeren van speciale software op een pc, om op die manier het surf- en computergedrag van de gebruiker vast te leggen en door te zenden.
Mag een smart-tv fabrikant dit zomaar?
De verdediging van de fabrikanten is dat kijkers van smart-tv’s bij het in gebruik nemen van het apparaat in hebben gestemd met de voorwaarden die dit toestaan. Veruit de meeste smart-tv gebruikers zijn hier niet van op de hoogte. Bovendien blijkt het niet mogelijk om een smart-tv volledig te gebruiken wanneer niet met deze voorwaarden is ingestemd. Hoewel de producenten van smart-tv’s denken in hun recht te staan, is het nog maar de vraag of dat ook zo is. In diverse landen, waaronder Nederland, wordt op dit moment onderzoek gedaan naar mogelijke schendingen van privacy. Ook hebben smart-tv fabrikanten onder druk van de berichten in de media, aanpassingen aangebracht in de manier waarop informatie van gebruikers wordt verstuurd. Maar het is de vraag of dit voldoende is.
Wat kan ik doen om mijn privacy te beschermen?
In de eerste plaats kunt u besluiten geen smart-tv te nemen. U heeft geen smart-tv nodig als u alleen televisie wilt kijken op uw tv. Wilt u gebruik maken van interactieve televisie via een settopbox, dan kunt u daarvoor vaak terecht bij de aanbieder van uw zenderpakket. U heeft dan automatisch de mogelijkheid om gemiste uitzendingen terug te kijken, programma’s op te nemen en films te huren. Een ander alternatief is Apple tv. Dit apparaatje verandert iedere digitale tv in een smart-tv. Lees hier meer over Apple tv. Een probleem is wel dat ook via de settopboxen van providers en apparaten als Apple tv automatisch informatie over uw kijkgedrag kan worden doorgegeven aan de aanbieders. In de meeste gevallen kunt u dit overigens wel uitzetten bij de instellingen van het apparaat. Bij smart-tv’s is het verstandig om bij de instellingen te kijken of u de opties voor tracking of volgen uit kunt zetten. Wilt u niet dat uw smart-tv meeluistert, zet dan de optie voor spraakbesturing uit. Dit is standaard wel mogelijk.Hoe dan ook: bij interactieve tv gaat de informatie twee kanten op!