Warm en kruidig
De nieuwste trend in thee heet chai. Deze warme melkdrank maakt van veel mensen opeens fervente theedrinkers.
Je kunt tegenwoordig bij geen enkele koffieketen meer binnenkomen of er staat wel chai of chai latte op het menu. Tot voor enkele jaren was chai iets dat alleen gedronken werd in Azië en het oosten van Afrika. Toch is het niet gek dat deze kruidige volksdrank hier zo populair aan het worden is. Deze drank, die oorspronkelijk bestaat uit zwarte thee, (opgeklopte) warme melk, een specerijenmengsel en een zoetmiddel (bijvoorbeeld honing), is echt hartverwarmend.
Met melk
In sommige landen betekent chai gewoon thee, maar als we het in Nederland over chai hebben dan bedoelen we de Indiase drank die gemaakt is van kruidige zwarte thee met melk. Chai is dus altijd met melk, vandaar dat wij vaak de toevoeging latte gebruiken. Oorspronkelijk wordt deze drank altijd warm gedronken, maar ook koud is het lekker.
Masala
Het specerijenmengsel - ook wel masala genoemd - verschilt per streek en zelfs per familie. Meestal is het een geurige combinatie van gember, kardemom, kruidnagel, peper en kaneel. Je kunt zo’n mix zelf maken, maar er zijn er ook kant-en-klaar theemixen te koop. Op basis van zowel zwarte als groene thee. Hiervan zet je een sterke thee die je mengt met warme - eventueel opgeklopte - melk. Dit kan natuurlijk ook sojamelk, amandelmelk of rijstmelk zijn. Tegenwoordig zijn er ook kant-en-klare chaipoeders te koop. Natuurlijk super gemakkelijk, maar deze poeders zijn vaak stevig gezoet en bevatten veel andere toevoegingen.
Gezond?
Chai is echt niet gezonder dan een cappuccino of een gewone kop thee. Het bevat net als gewone thee een fractie van de cafeïne van een kop koffie. Maar het is natuurlijk wel een lekkere manier om te voldoen aan de richtlijn die de Gezondheidsraad onlangs stelde: drink drie tot vijf koppen thee per dag.
Zin een kopje chai? Maak het dan zelf met dit recept.