Mijn man is onlangs overleden en hij had een langstlevende testament. Dat betekent dat ik over het kindsdeel van onze twee kinderen de erfbelasting al moet gaan betalen. Hoe laat ik dat het beste vastleggen wat er betaald is? En hoe zit het met de renteafspraak erover, want we willen deze ‘papieren schuld’ op die manier laten groeien. Hoe zorgen we ervoor dat de Belastingdienst na mijn overlijden niet nogmaals bij ze aanklopt over dit deel?
Jasper Nobel, kandidaat-notaris bij Van Grafhorst Utrecht:
Goede vraag die u bovendien op een goed moment stelt. We krijgen vaak deze vraag, ná het overlijden van de tweede ouder en dan is het lastiger. Bij de wettelijke verdeling waarbij de langstlevende alles erft, worden het huis en al het vermogen direct het eigendom van de langstlevende echtgenoot.
De kinderen krijgen hun erfdeel pas betaald als de langstlevende overlijdt. Het is belangrijk om de erfdelen van de kinderen goed te berekenen. Dit is later namelijk een aftrekbare schuld voor de erfbelasting in de nalatenschap van de langstlevende zelf. De berekening begint bij de aangifte voor de erfbelasting. Maar de berekening in de aangifte kan iets afwijken van de werkelijke erfdelen van de kinderen. Bijvoorbeeld, de waarde van de woning in de aangifte is de WOZ-waarde, maar de taxatiewaarde kan gebruikt worden voor de verdeling tussen de langstlevende en de kinderen. Ook de voorgeschoten erfbelasting en de kosten van de afwikkeling staan niet in de aangifte.
Het is daarom aan te raden om de erfdelen vast te leggen bij de notaris. De notaris helpt met de controle van de berekening en legt ook de rente afspraak vast als er rente wordt vergoed over de periode dat de erfdelen nog niet zijn betaald. Ook als er jaren tussen het overlijden van de eerste en de tweede ouder zit, weet u op deze manier zeker dat zaken goed zijn vastgelegd én terug te vinden.
Heeft u ook een vraag voor onze rubriek Geldkwesties? Op deze pagina leest u hoe u een vraag voor kunt leggen aan ons panel.