Ik werk als vrijwilliger gemiddeld twee ochtenden per week bij een plaatselijke goede doelenstichting. Deze stichting is een ANBI. Zoals we ook hebben afgesproken in de vrijwilligersovereenkomst, ontvang ik voor deze werkzaamheden geen vergoeding. Ik heb daar geen enkel probleem mee want ik weet dat deze stichting over zeer weinig financiële middelen beschikt. Nu heb ik in mijn aangifte inkomstenbelasting een bedrag ter hoogte van een redelijke vergoeding voor deze werkzaamheden als gift in aftrek gebracht, maar de fiscus heeft dit gecorrigeerd. Kunt u mij zeggen of het zin heeft om hier bezwaar tegen te maken?
U schrijft dat de stichting waarvoor u werkt een ANBI is. Op zich bestaat er hierdoor de mogelijkheid om een niet ontvangen vergoeding als gift in aftrek te brengen in uw aangifte inkomstenbelasting.
Hiervoor is echter onder meer vereist dat:
- De stichting waarvoor u werkt een verklaring heeft afgegeven dat u daar werkzaam bent als vrijwilliger;
- Dat u op een in deze verklaring opgenomen vergoeding aanspraak kunt maken;
- Dat de stichting bereid en in staat is om de afgesproken vergoeding aan u uit te keren.
Ik begrijp van u dat er in de vrijwilligersovereenkomst tussen de stichting en u geen vergoeding is afgesproken. Hieruit blijkt dat u geen aanspraak heeft op een dergelijke vergoeding. Alleen al op basis hiervan kan de conclusie worden getrokken dat in uw geval bezwaar maken hoogstwaarschijnlijk geen zin heeft.
Zeer recent heeft het Hof Arnhem-Leeuwarden ook weer eens geoordeeld in een soortgelijke kwestie. Ook hier heeft het hof in hoger beroep beslist dat het afzien van een vergoeding door de belastingplichtige geen aftrekbare gift is. Het argument hiervoor luidde: “Belastingplichtige kan geen aanspraak maken op een vergoeding en de algemeen nut beogende instelling is ook niet in staat om een vergoeding uit te keren.”
Zie hiervoor: http://deeplink.rechtspraak.nl/uitspraak?id=ECLI:NL:GHARL:2016:4841
N.B. Als de stichting waarvoor u werkzaam bent toch in staat blijkt te zijn om u een vergoeding te betalen, kunt u wellicht voor de toekomst andere afspraken maken, waardoor het afzien van een dergelijke vergoeding wel in aanmerking kan komen als aftrekbare gift.
Mr. Nicole Goud is fiscalist en jurist met jarenlange ervaring in onder meer de belastingadvieswereld (sinds 1987). Ook heeft zij een aantal jaren gewerkt als auteur en ontwikkelaar van lesmateriaal bij een opleidingsbedrijf voor de financiële dienstverlening. Op dit moment gebruikt zij haar kennis en ervaring bij de professionele afwikkeling van nalatenschappen en als juridisch/fiscaal adviseur binnen haar eigen bedrijf Akto, uw erfcoach en meer (www.akto.nu).