Sinds het overlijden van mijn vrouw heb ik een bijzonder slechte verstandhouding met één van mijn twee kinderen en ik overweeg daarom om dit kind niets na te laten. Onlangs werd mij echter verteld dat je in Nederland je kinderen niet kan onterven. Is dat werkelijk zo?
Uw kinderen onterven is zeer zeker mogelijk onder huidig erfrecht. Waarom hoort men zo vaak dan dat kinderen niet onterfd kunnen worden? Dit komt doordat kinderen aanspraak kunnen maken op de zogenoemde legitieme portie. Simpelweg kan dit gezien worden als een gegarandeerd minimum dat kinderen kunnen opeisen. De legitieme portie bedraagt de helft van het kindsdeel (het kindsdeel is het deel dat aan het kind toekomt op basis van de normale regels van het erfrecht). Kinderen onterven gaat via het opmaken van een testament. Vanaf dat moment zijn zij geen erfgenaam meer en kunnen zij - als zij met deze onterving niet akkoord gaan - aanspraak maken op hun legitieme portie.
Wanneer een kind een beroep doet op zijn legitieme portie, krijgt het een geldvordering. Dat betekent nog niet dat het kind daarmee direct zijn geld kan opeisen. Deze vordering is niet opeisbaar tot zes maanden na het overlijden van de erflater. In het geval dat de erflater gehuwd is en de wettelijke verdeling van toepassing is, kunnen de kinderen het geld bovendien pas opeisen na het overlijden van de langstlevende echtgenoot. Dit doet zich in uw situatie echter niet voor. De legitieme portie dient binnen vijf jaar na het overlijden te worden opgeëist via een schriftelijk verzoek, nadat het kind te horen heeft gekregen dat de ouder overleed.
Mr. Nicole Goud is fiscalist en jurist met jarenlange ervaring in m.n. de belastingadvieswereld (sinds 1987). Tot voor kort was zij werkzaam bij een opleidingsbedrijf voor financiële dienstverlening waar zij lesmateriaal schreef en ontwikkelde voor o.a. banken, verzekeringsmaatschappijen, accountants en financiële planners op juridisch en fiscaal gebied. Sinds enige tijd is zij eigenaar van Akto, uw erfcoach en meer (www.akto.nu).