Het vierde kwartaal van 2014 is er een record aantal levenstestamenten geregistreerd: ruim veertienduizend. Dat zijn er bijna vijfduizend meer dan het laatste kwartaal van 2013.
Dit blijkt uit cijfers van de Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie (KNB). In een levenstestament leg je vast wie je belangen behartigt als je dat zelf niet meer kunt. Je geeft iemand die je vertrouwt een volmacht om financiële handelingen te verrichten. Ook kun je vastleggen wat er in bepaalde situaties moet gebeuren, zoals het wel of niet behandelen bij ziekte.
Darnaast is er ruimte voor praktische zaken, zoals de verzorging van huisdieren. Zo biedt het levenstestament de mogelijkheid om zelf de regie over het leven te houden, ook als je dat zelf vanwege ziekte of door een ongeval niet meer kunt.
Financieel misbruik
De KNB ziet het levenstestment als een goede garantie tegen financieel misbruik op voorwaarde dat er is vastgelegd dat de vertrouwenspersoon verantwoording moet afleggen aan een toezichthouder. Een regelmatige verantwoording over de financiën verkleint namelijk de kans op ongeoorloofde uitgaven. Het is daarom verstandig om in het levenstestament ook een toezichthouder te benoemen.
- KNB