Ongewenste schoondochter onterven

Vraag van de week

Oudere man boos
Getty Images

Onze zoon is getrouwd met een vrouw, waar wij een zeer moeizame relatie mee hebben. We willen wel dat onze zoon van ons erft maar moeten er niet aan denken dat zij ooit over ons geld zou kunnen beschikken. Is daar een oplossing voor?

Ja, er is een manier om te regelen wat er met uw geld gebeurt nadat u bent overleden, zelfs als uw zoon al is overleden. Dit kan met behulp van een "tweetrapsmaking". Hier is hoe het werkt:

  1.     Uw zoon erft eerst het geld (als "bezwaarde").
  2.     Als uw zoon overlijdt, erft een tweede persoon of organisatie het geld (als "verwachter"). Dit kan bijvoorbeeld een ander familielid zijn, zoals een kleinkind, of een goed doel.

U kunt voorwaarden stellen aan het geld dat uw zoon erft dat is het "bezwaard vermogen". Bijvoorbeeld dat hij het apart moet houden van zijn eigen geld en alleen onder bepaalde omstandigheden ervan mag gebruikmaken. Hoewel dit geen absolute garantie biedt, kan het helpen om uw wensen te realiseren.

Sommige notarissen suggereren dat er een tijdslimiet moet zijn aan deze regeling, bijvoorbeeld dat de "tweetrap" na 25 jaar na uw overlijden vervalt. Een andere situatie waarin de regeling kan vervallen, is als uw zoon gaat trouwen volgens de huidige wet.

Belangrijk om te weten: Sinds 1 januari 2018 blijven bezittingen en schulden die echtgenoten hadden vóór het huwelijk, altijd privébezit. Ook schenkingen en erfenissen die tijdens het huwelijk worden ontvangen, blijven privébezit. Alleen wat tijdens het huwelijk gezamenlijk wordt opgebouwd, wordt gemeenschappelijk bezit.
Het is verstandig om een notaris te raadplegen om deze regelingen correct vast te leggen en rekening te houden met de specifieke wetten en regels die op uw situatie van toepassing zijn.

Nico van Scheijndel
Nico van Scheijndel

 

Nico van Scheijndel houdt hij zich met name bezig met de afwikkeling van nalatenschappen, als Register Executeur, boedelgevolmachtigde of adviseur vanuit zijn bedrijf Akto, uw erfcoach en meer www.akto.nu. Nico van Scheijndel is medeauteur van de almanak Erven en Schenken van Plus Magazine.