Organisatie met verschillende erfgenamen

Vraag van de week

jongeren
Getty Images

Mijn man en ik hebben beiden andere erfgenamen, die we een deel van het huwelijksvermogen gunnen na ons overlijden. Hoe kunnen we dat het beste organiseren? We hebben geen kinderen.

Zonder kinderen kunt u nalaten aan wie u wilt, er zijn immers geen kinderen die een legitieme portie kunnen opeisen. Zou u beiden geen testament opmaken dan erft na het overlijden van de eerste van u beiden de langstlevende echtgenoot alles. Overlijdt vervolgens de langstlevende echtgenoot dan erft diens familie alles. Per testament kunt u daar zelf richting aan geven. Kiest u beiden voor dezelfde personen of instellingen dan kunnen er twee (gespiegelde) gelijkluidende testamenten worden opgesteld door de notaris. Kiest u voor eigen erfgenamen dan zijn er twee mogelijkheden. Of u kiest voor een zogenoemde tweetrapsmaking of u neemt alle erfgenamen in beide testamenten op.

Met de tweetrapsmaking erft de langstlevende echtgenoot alles wat de eerste nalaat als bezwaarde. Hij/zij moet de erfenis/het bezwaard vermogen beheren volgens de bepalingen van het testament. Na het overlijden van de bezwaarde (of als de aan in het testament opgenomen grond voldaan wordt) erven de erfgenamen die de eerste overleden echtgenoot in zijn/haar testament als verwachters heeft opgenomen.

Nadeel van de tweetrapsmaking is, dat er een boedelbeschrijving moet worden gemaakt en dat de bezwaarde jaarlijks de verwachters moet informeren over de staat van het bezwaard vermogen. Andere voorwaarden moeten in het testament opgenomen zoals het wel of niet mogen beschikken, bezwaren en of en hoe in te mogen teren op of schenken uit het bezwaard vermogen. Vooral het informeren van de verwachters wordt vaak als belastend ervaren. Met de tweetrapsmaking weet u wel zeker dat de erfgenamen van keuze ook hun deel ontvangen.

De andere mogelijkheid is dat u in beide testamenten de erfgenamen van beide echtgenoten opneemt. Na het overlijden van de langstlevende echtgenoot ontvangen dan de twee groepen erfgenamen ieder hun deel uit de nalatenschap van de langstlevende echtgenoot. Deze oplossing is een stuk eenvoudiger maar vraagt wel het vertrouwen dat de langstlevende echtgenoot niet na het overlijden van de eerste echtgenoot het testament aanpast ten gunste van de eigen erfgenamen.

Wat u wilt kan dus, u mag zelf aangeven welke vorm het beste bij u past.

Nico van Scheijndel houdt hij zich met name bezig met de afwikkeling van nalatenschappen, als Register Executeur, boedelgevolmachtigde of adviseur vanuit zijn bedrijf Akto, uw erfcoach en meer www.akto.nu. Nico van Scheijndel is medeauteur van de almanak Erven en Schenken van Plus Magazine.