Tweede overlijden: familie na langstlevende benoemd

Vrouw zwart haar middelbare leeftijd
Getty Images

Mijn man en ik hebben jaren geleden ieder een testament gemaakt. Mijn man is inmiddels overleden. In zijn testament stond dat bij zijn overlijden alles naar mij toe zou gaan. Dit is inmiddels ook zo gegaan. Na mij heeft hij ook zijn familie benoemd. Nu heb ik de volgende vraag: wat gebeurt er nu als ik kom te overlijden?

Geldt dan mijn testament of gaat er toch nog iets naar zijn familie toe? Vervalt zijn testament bij mijn overlijden?

U schrijft dat na u ook zijn familie is benoemd. Zonder dat ik het testament van uw man heb kunnen bekijken, kan ik deze vraag eigenlijk niet goed beantwoorden. Dit kan namelijk twee dingen betekenen; het hangt af van de formulering in dit testament.

Als er in het testament van uw man stond dat zijn familie zou erven als hij gelijktijdig of na u zou komen te overlijden dan bent en blijft u vanwege zijn eerdere overlijden de enig erfgenaam. Na uw overlijden, erven dan vervolgens de erfgenamen die u in uw testament heeft opgenomen. Vermoedelijk was dit eerst uw man. Als u een gelijke bepaling in uw testament heeft staan, zullen – nu uw man is overleden – de door u aangewezen opvolgende erfgenamen van u erven. Zij erven dan uw vermogen op moment van overlijden, dus inclusief hetgeen u van uw man heeft geërfd. De familie van uw man verkrijgt in dat geval niets, want het testament van uw man doet er niet meer toe.

Het kan echter ook zo zijn dat uw man in zijn testament alles aan u nalaat en dat hij tevens heeft bepaald dat na uw overlijden zijn familie erft. In dat geval zou er sprake zijn van een zogenoemde tweetrapsmaking. U erft dan in eerste instantie alles, maar wel als bezwaarde. De door uw man genoemde familieleden zijn dan de verwachters en zij erven in dat geval na uw overlijden alsnog zijn nalatenschap; of beter gezegd dat wat resteert van zijn nalatenschap. Het testament van uw man werkt dan dus ook na uw overlijden; anders gezegd: na uw overlijden moeten de testamenten van uw man én van u afgewikkeld worden.

Bij de tweetrap zal uw man opgenomen hebben wat uw rechten zijn met betrekking tot het geërfde bezwaarde vermogen. Meestal mag een partner in dat geval interen, vervreemden en vaak ook schenken. Als u van deze rechten gebruik maakt, kan het zo zijn dat de nalatenschap van uw man op moment van uw overlijden meer of minder is afgenomen. Uw eigen erfgenamen/familieleden erven overigens nog steeds uw eigen vermogen/nalatenschap. Om te kunnen bepalen wat tot uw eigen vermogen behoort en wat tot het bezwaard vermogen, is het van belang dat u beide vermogens vanaf het moment van overlijden van uw man apart geadministreerd heeft.

Ik adviseer u om een deskundige naar het testament van uw man te laten kijken. Alleen dan weet u hoe dit later zal uitpakken en of u wel of niet een administratie moet bijhouden.

Mr. Nicole Goud
Mr. Nicole Goud

 

mr. Nicole Goud is fiscalist en jurist. Zij is ruim 15 jaar als belastingadviseur werkzaam geweest, heeft een aantal jaren gewerkt binnen de advocatuur en als auteur bij een opleidingsbedrijf voor financiële dienstverlening op het gebied van o.a. erfrecht, familierecht, en het fiscale recht (erf- en schenkbelasting, inkomstenbelasting, bedrijfsopvolging). Ook heeft zij ervaring in de notariële boedelpraktijk. Sinds een aantal jaar is zij eigenaar van Akto, uw erfcoach en meer (www.akto.nu) en houdt zij zich vooral bezig met alle juridische, fiscale en financiële aspecten die zien op de voorbereiding en de afwikkeling van nalatenschappen. Sinds 21 maart 2019 is zij ook RegisterExecuteur.

Auteur