Bijna een derde van de testamenten in Nederland is ouder dan 1990. Ook denkt meer dan een derde van de nabestaanden dat er geen testament is, hoewel dat er wel blijkt te zijn. Van deze 'onbekende' testamenten is bijna de helft ouder dan 1990.
Dit blijkt uit het Nationaal Testamentenonderzoek 2024, uitgevoerd door Notariële Diensten. De onderzoeksresultaten suggereren dat veel mensen en hun nabestaanden niet op de hoogte zijn van het bestaan van een testament. Evenmin weten ze van de mogelijke nadelige gevolgen van een verouderd testament.
Wanneer iemand overlijdt, is de notaris verplicht het testament te volgen. Ook als dit testament fiscaal ongunstig is of niet meer aansluit bij de huidige situatie. Mensen kunnen altijd een oud testament herroepen of een nieuw testament opstellen om het oude te vervangen. Veel mensen zijn zich daarvan niet bewust.
In minder dan de helft van de testamenten is een executeur benoemd, een persoon die het testament moet uitvoeren. In een derde van de testamenten is onroerend goed in de nalatenschap aanwezig. Hiervoor moet de eigendom informatie in het Kadaster worden gewijzigd.
De onderzochte testamenten zijn van overleden mensen waarvan de nabestaanden een verklaring van erfrecht hebben aangevraagd. Het gaat om meer dan 20.000 dossiers in vijf jaar. In 43 procent van de dossiers had de overledene een testament.