Ik ben lange tijd uit beeld geweest in mijn familie en om die reden heeft mijn moeder mij vermoedelijk onterfd in haar testament. Hoewel onze relatie de laatste jaren weer goed was, heeft mijn moeder haar testament blijkbaar niet aangepast. Ik heb aanspraak gemaakt op mijn legitieme portie, maar ik vraag me af wie hiervoor verantwoordelijk is.
Over het algemeen wordt de legitieme portie betaald uit de nalatenschap. Indien dit niet mogelijk is, kan het worden betaald door de personen die schenkingen hebben ontvangen en soms door de legitimaris zelf. Het werkt als volgt: eerst wordt de grootte van de legitimaire massa bepaald, gevolgd door de legitieme portie, die de helft is van wat u "normaal" zou erven. De legitimaire massa omvat de nagelaten bezittingen minus schulden, plus alles wat aan kinderen is geschonken tijdens het leven van de erflater, plus alles wat in de laatste vijf jaar voor het overlijden aan derden is geschonken.
Hierop worden bepaalde kosten, zoals de kosten van de uitvaart en enkele afwikkelingskosten, in mindering gebracht. Vervolgens wordt het bedrag dat de legitimaris heeft geërfd of had kunnen erven, evenals de schenkingen die hij of zij tijdens het leven heeft ontvangen, in mindering gebracht op de legitieme portie (de legitimaris "betaalt" dan in feite zelf de legitieme portie).
Indien er na deze verrekeningen nog een bedrag verschuldigd is en de nalatenschap groot genoeg is om dit aan u uit te betalen, dan is de kwestie afgedaan. Als er echter onvoldoende geld beschikbaar is (aangezien een legitimaris alleen recht heeft op geld), moeten de personen die schenkingen hebben ontvangen van de overledene uw legitieme portie uit eigen middelen aan u betalen.
Aangezien u als legitimaris geen rol speelt in de afwikkeling van de nalatenschap, dient u met de erfgenamen in gesprek te gaan over de vaststelling van de omvang van de legitieme portie en hoe deze aan u uitbetaald kan worden.
Nico van Scheijndel houdt hij zich met name bezig met de afwikkeling van nalatenschappen, als Register Executeur, boedelgevolmachtigde of adviseur vanuit zijn bedrijf Akto, uw erfcoach en meer www.akto.nu. Nico van Scheijndel is medeauteur van de almanak Erven en Schenken van Plus Magazine.