Hoewel het logisch lijkt om wijnen van een bepaalde druif te kopen, vanwege het overeenkomstige karakter, is het toch een misverstand om te denken dat alle wijnen van die betreffende druif dezelfde stijl of smaak hebben.
In het geval van de merlot bijvoorbeeld kan worden geconstateerd dat de wijnen van deze druif als ze worden gemaakt in Italië toch weer heel anders smaken dan die uit Frankrijk. Het wat warmere klimaat levert hier Merlots op met een wat meer uitgesproken kruidigheid, zwoelheid, meer karakter zelfs, door wat tannines na. Dat maakt ze heel geschikt voor de maaltijd of een mooi stuk kaas.
Details over deze wijnen, wijngebieden en hun druiven vindt u door te klikken op de naam van de wijn. Bovendien treft u daar dan de 5 heerlijke recepten, speciaal bij elke wijn geselecteerd.
De 5 beste Italiaanse Merlot rondom 10 euro
1. Cantine Calatrasi, Accademia del Sole, Sicilia
Elegante stijl, wel hout, vanille, toast, kersen, klein zoetje, smakelijk
Poot, ong. € 10,-
Recept: Lamsbout in serranoham
Lichte kruidigheid, wat stevig, kersenfruit, bosfruit, sappig, lichte tannines
Fourcroy-Lenselink, ong. € 10,-
Recept: Lenderollade met oesterzwammen
Gebrand, kruiden, kersen, zwoel, krenten, kruiden, lengte, ietsje droogte
Tamis, ong. € 10,-
Recept: Magere runderlapjes met spekjes en rode wijn
4. Plozner 2004, Grave del Friuli
Kruidig en zwoel, peper, olijven, vrij stevig, goede frisheid, iets droogte na
Avintage, ongeveer € 7,50
Recept: Kip-ravioli met tapenade
Kersen, iets gerijpt, open, zacht, drop, pruimen, wat zuren, aangenaam
Gastrovino, ong. € 6,50
Recept: Tournedos nature
- Wijntop5