Vandaag op het menu: gevulde tomaten, röstikoek met groente en salami en peren-gembergranita.
Gevulde tomaten
Ingrediënten- 2 grote trostomaten
- Stukje komkommer
- 25 gram rookvlees
- 5 olijven
- 2 personen
- 0-15 minuten
- Balansdag
- Voorgerecht
- Diversen
- Was de tomaten, snijd er een kapje af en hol de tomaten uit.
- Bestrooi de tomaten van binnen met peper. Zet ze op de kop weg.
- Was het stukje komkommer en rasp het grof.
- Snijd het rookvlees klein en hak de olijven klein.
- Meng de geraspte komkommer met het rookvlees en de olijven en maak het op smaak met peper.
- Vul hiermee de tomaten en zet de kapjes er weer op.
Voedingswaarden per persoon | ||
Recept | ||
Energie | 45 kcal | |
Eiwit | 4 gram | |
Koolhydraten | 3 gram | |
Vet | 2 gram | |
Verzadigd vet | 0 gram | |
Vezels | 1 gram |
Röstikoek met groente en salami
Ingrediënten- 500 gram aardappelen
- 2 eieren
- 400 gram courgette
- 1 rode ui
- 1 teentje knoflook
- Oregano
- 1 eetlepel olie
- 75 gram magere salami
- 2 personen
- 30+ minuten
- Hoofdgerecht
- Eenpansgerecht
- Aardappel-, rijst- of pastagerecht
Bereiding
- Warm de oven voor op 175° C.
- Schil de aardappelen en rasp ze grof.
- Klop de eieren los.
- Meng de eieren, wat peper en wat zout door de geraspte aardappelen en druk dit in een lage ovenvaste schaal.
- Bak de aardappelen in de hete oven in ca. 10 minuten bruin en gaar.
- Was de courgette en schaaf hem in dunne plakken.
- Maak de ui schoon en snijd hem in halve ringen.
- Verdeel de groente over de aardappelbodem.
- Pers de knoflook uit in een kommetje.
- Voeg peper, een beetje zout, oregano en de olie toe.
- Druppel dit over de groente.
- Snijd de salami in blokjes en verdeel ze over de groente.
- Bak de röstikoek in de hete oven in ± 12 minuten verder gaar.
Voedingswaarden per persoon | ||
Recept | ||
Energie | 470 kcal | |
Eiwit | 20 gram | |
Koolhydraten | 50 gram | |
Vet | 20 gram | |
Verzadigd vet | 6 gram | |
Vezels | 6 gram |
Peren-gembergranita
Ingrediënten
- Stukje gemberwortel (± 2 cm)
- ½ citroen
- 1 eetlepel suiker
- 1 eetlepel honing
- 2 net rijpe peren
Informatie
- 2 personen
- 30+ minuten
- Nagerecht
Bereiding
- Schil het stukje gemberwortel en rasp het.
- Was de citroen en snijd 2 mooie reepjes uit de schil. Pers de halve citroen uit.
- Breng 1 dl water met de gember, het citroensap, de suiker en de honing aan de kook en laat dit 5 minuten trekken.
- Schil de peren en snijd het vruchtvlees in stukken.
- Laat de stukken peer 1 minuut in de vloeistof zacht worden.
- Pureer dit grof in de keukenmachine of met een blender en laat het afkoelen.
- Laat het mengsel in een platte diepvriesdoos in de diepvries bevriezen. Roer het mengsel af en toe met een vork door.
- Verdeel de granita over 2 coupes en garneer met het citroenschilletje.
Voedingswaarden per persoon | ||
Recept | ||
Energie | 145 kcal | |
Eiwit | 0 gram | |
Koolhydraten | 30 gram | |
Vet | 0 gram | |
Verzadigd vet | 0 gram | |
Vezels | 2 gram |
Bron
- Voedingscentrum