Zondag: gevulde tomaten, röstikoek met groente en salami, peren-gembergranita

Vandaag op het menu: gevulde tomaten, röstikoek met groente en salami en peren-gembergranita.

Gevulde tomaten

Ingrediënten
  • 2 grote trostomaten
  • Stukje komkommer
  • 25 gram rookvlees
  • 5 olijven
Informatie
  • 2 personen
  • 0-15 minuten
  • Balansdag
  • Voorgerecht
  • Diversen
Bereiding
  1. Was de tomaten, snijd er een kapje af en hol de tomaten uit.
  2. Bestrooi de tomaten van binnen met peper. Zet ze op de kop weg.
  3. Was het stukje komkommer en rasp het grof.
  4. Snijd het rookvlees klein en hak de olijven klein.
  5. Meng de geraspte komkommer met het rookvlees en de olijven en maak het op smaak met peper.
  6. Vul hiermee de tomaten en zet de kapjes er weer op.
Voedingswaarden per persoon
  Recept
Energie
 45 kcal
Eiwit
 4 gram
Koolhydraten
 3 gram
Vet
 2 gram
Verzadigd vet
 0 gram
Vezels
 1 gram

Röstikoek met groente en salami

Ingrediënten
  • 500 gram aardappelen
  • 2 eieren
  • 400 gram courgette
  • 1 rode ui
  • 1 teentje knoflook
  • Oregano
  • 1 eetlepel olie
  • 75 gram magere salami
Informatie
  • 2 personen
  • 30+ minuten
  • Hoofdgerecht
  • Eenpansgerecht
  • Aardappel-, rijst- of pastagerecht

Bereiding

  1. Warm de oven voor op 175° C.
  2. Schil de aardappelen en rasp ze grof.
  3. Klop de eieren los.
  4. Meng de eieren, wat peper en wat zout door de geraspte aardappelen en druk dit in een lage ovenvaste schaal.
  5. Bak de aardappelen in de hete oven in ca. 10 minuten bruin en gaar.
  6. Was de courgette en schaaf hem in dunne plakken.
  7. Maak de ui schoon en snijd hem in halve ringen.
  8. Verdeel de groente over de aardappelbodem.
  9. Pers de knoflook uit in een kommetje.
  10. Voeg peper, een beetje zout, oregano en de olie toe.
  11. Druppel dit over de groente.
  12. Snijd de salami in blokjes en verdeel ze over de groente.
  13. Bak de röstikoek in de hete oven in ± 12 minuten verder gaar.
Voedingswaarden per persoon
  Recept
Energie
 470 kcal
Eiwit
 20 gram
Koolhydraten
 50 gram
Vet
 20 gram
Verzadigd vet
 6 gram
Vezels
 6 gram

Peren-gembergranita

Ingrediënten

  • Stukje gemberwortel (± 2 cm)
  • ½ citroen
  • 1 eetlepel suiker
  • 1 eetlepel honing
  • 2 net rijpe peren

Informatie

  • 2 personen
  • 30+ minuten
  • Nagerecht

Bereiding

  1. Schil het stukje gemberwortel en rasp het.
  2. Was de citroen en snijd 2 mooie reepjes uit de schil. Pers de halve citroen uit.
  3. Breng 1 dl water met de gember, het citroensap, de suiker en de honing aan de kook en laat dit 5 minuten trekken.
  4. Schil de peren en snijd het vruchtvlees in stukken.
  5. Laat de stukken peer 1 minuut in de vloeistof zacht worden.
  6. Pureer dit grof in de keukenmachine of met een blender en laat het afkoelen.
  7. Laat het mengsel in een platte diepvriesdoos in de diepvries bevriezen. Roer het mengsel af en toe met een vork door.
  8. Verdeel de granita over 2 coupes en garneer met het citroenschilletje.
Voedingswaarden per persoon
  Recept
Energie
 145 kcal
Eiwit
 0 gram
Koolhydraten
 30 gram
Vet 0 gram
Verzadigd vet
 0 gram
Vezels
 2 gram
Auteur 
Bron 
  • Voedingscentrum