Zondag: pruimentaart voor Riet

Getty Images

Nagerecht voor 8 personen met een bereidingstijd van 30+ minuten.

Ingrediënten
voor ca. 8 punten:
Vlaaivorm of andere ronde bakvorm doorsnee 24 cm.

  • 2 eetlepels vloeibare margarine
  • 150 g bloem
  • ca. 1 dl halfvolle melk
  • 10 gram verse gist of 1 theelepel gedroogde gist
  • 4 eetlepels suiker
  • 25 gram amandelen
  • 750 gram pruimen
  • 1 theelepel geraspte sinaasappelschil
  • 1 eetlepel (vers) sinaasappelsap
  • 2 theelepels kaneel

Bereiding

  • Bestrijk de bakvorm dun met wat van de margarine.
  • Zeef de bloem met een mespunt zout in een kom.
  • Verwarm de melk tot lauwwarm en los hierin de gist op.
  • Kneed van de bloem, het gistmengsel, de rest van de margarine en 2 eetlepels van de suiker een deeg.
  • Rol het deeg uit en bekleed hiermee de bakvorm.
  • Hak de amandelen in de keukenmachine fijn en strooi ze over het deeg.
  • Was de pruimen, halveer ze en neem de pit eruit.
  • Leg de pruimen met de holle kant naar boven op het deeg.
  • Laat het deeg op een warme plaats of in een lauwe oven van 50 ° C 45 minuten rijzen.
  • Verwarm de oven op 200 ° C.
  • Roer de geraspte sinaasappelschil door het sinaasappelsap en druppel dit over de pruimen.
  • Bak de pruimentaart in 25 - 30 minuten gaar.
  • Meng de rest van de suiker met de kaneel.
  • Bestrooi de nog warme taart met het suiker-kaneelmengsel.
  • Laat de taart in de vorm gedeeltelijk afkoelen.
  • Neem de taart uit de vorm en snijd de afgekoelde taart in punten.

Menusuggestie
Lekker met een kop koffie en als hoofdgerecht biefstuk, Chinese koolsalade met zongedroogde tomaatjes en aardappelen.

Extra informatie
Allergie info:
Voor het gebruik van margarine raadpleeg uw merkartikelenlijst of kijk op het etiket.

Voedingswaarde per persoon
 Recept
Energie190 kcal
Eiwit4 gram
Koolhydraten30 gram
Vet4 gram
Verzadigd vet0 gram
Vezels3 gram

 

Auteur 
Bron 
  • Voedingscentrum