De ING-bank hoeft een betwiste transactie via de ING Mobiel Bankieren App niet te vergoeden. Een klant, die geld van haar bankrekening zag verdwijnen, heeft onzorgvuldig gehandeld zodat onbevoegden de mobiele pincode en toegangscode in handen konden krijgen.
Dit blijkt uit een bindende uitspraak van de Geschillencommissie Financiële Dienstverlening. Op een vrijdagavond in januari wordt via de ING Mobiel Bankieren App een opdracht gegeven de daglimiet naar 10.200 euro te verhogen.
Een dag later wordt via de App 9350 euro overgemaakt van de spaarrekening naar de betaalrekening en vervolgens naar een bankrekening van een ander. Het geld wordt meteen opgenomen. Twee dagen later merkt de bankklant dat zij niet kan inloggen en dat haar spaargeld weg is. Zij doet een dag later aangifte van diefstal.
De vrouw wil dat de bank de schade vergoedt. Zij heeft de transactie niet zelf gedaan en de pincode en toegangscode nooit aan iemand gegeven. Bovendien heeft zij geen mobiele data verbruikt tijdens de transacties. De bank weigert de schade voor zijn rekening te nemen.
Grof nalatig
Bij de Geschillencommissie draait het om de vraag of de vrouw 'grof nalatig' is geweest bij het geheimhouden van de pincode en toegangscode. De ING Bank toont via zijn administratie aan dat alle transacties zijn verricht via de telefoon van de vrouw. De unieke Device-ID van de telefoon is namelijk bij elke transactie vastgelegd. Voor de Geschillencommissie is dit doorslaggevend: de transacties zijn met haar telefoon gedaan.
De mogelijkheid dat de telefoon gehackt is, wijst de Geschillencommissie af. De app is veilig en er zijn geen andere gevallen van een gehackte app bekend. Dat er geen mobiele data zijn verbruikt, is geen bewijs. Een telefoon die via WiFi online is, verbruikt geen mobiele data.
De Geschillencommissie concludeert daarop dat de transacties met de telefoon van de vrouw hebben plaatsgevonden. Aangezien ze het niet zelf heeft gedaan, heeft ze blijkbaar iets gedaan waardoor de pincode en toegangscode bij anderen terecht zijn gekomen. De schade komt daarom volledig voor rekening van de vrouw.
- Kifid