Ik heb per ongeluk geld naar een verkeerd rekeningnummer overgemaakt. Wat nu? Het antwoord op deze en andere vragen leest u in de geldkwesties van deze maand.
Schenkingen aan overigen
Regelmatig lees ik in Plus Magazine over schenkingen. Het is mij duidelijk wat er onder eigen kinderen en kleinkinderen wordt verstaan. Maar er is ook een categorie ‘Overig’. Vallen daar aangetrouwde en samenwonende kinderen onder?
Nee. Bij berekening van de vrijstelling en hoogte van de schenkbelasting worden partners als één en dezelfde persoon aangemerkt. Schenkt u 50.000 euro aan een kind en 50.000 euro aan zijn of haar partner, dan geldt dat als een schenking van 100.000 euro aan uw kind. Als partners gelden gehuwden en geregistreerd partners. Samenwoners met contract gelden als partner na twee jaar samenwonen. Voor samenwoners zonder contract is die termijn vijf jaar. Onder ‘Overig’ vallen bijvoorbeeld vrienden.
Tegemoetkoming bij failliet hotel
Het hotel van onze reis bleek bij aankomst failliet. We zijn ondergebracht in een ander hotel met een beperkte service. Hebben wij recht op een tegemoetkoming?
Mogelijk. Waarschijnlijk had u geen overeenkomst met het failliete hotel, maar met een reisorganisator, anders was u niet ondergebracht in een ander hotel. U hebt recht op hetgeen u bij die reisorganisator hebt geboekt. U mag verwachten dat de organisatie u een gelijkwaardig alternatief biedt. Is dat niet het geval, dan moet de reisorganisatie de schade vergoeden. Let op: als de reisorganisatie kan aantonen dat er sprake is van overmacht, dan krijgt u geen compensatie. Is de situatie niet duidelijk, of is er geen sprake van overmacht, dan kunt u schriftelijk klagen bij de reisorganisatie en eventueel naar de geschillencommissie stappen.
Geld verkeerd overgemaakt
Ik heb per ongeluk geld naar een verkeerd rekeningnummer overgemaakt. Wat nu?
Het beste kunt u contact opnemen met uw bank en vragen of ze het geld willen terugboeken. Uw bank zal contact opnemen met de bank waar de onterechte ontvanger bankiert. Vervolgens vraagt de bank of hij het geld wil terugstorten. Als de onterechte ontvanger bij dezelfde bank zit als u, dan zal uw bank hem direct benaderen. Meer doet de bank niet, tenzij de bank zelf de fout heeft gemaakt. De meeste mensen zullen onterecht ontvangen geld terugboeken, zeker als de bank daarom vraagt, maar dat is geen garantie. Mocht de onterechte ontvanger van het geld niet meewerken, dan zult u zelf juridische stappen moeten ondernemen. De bank zal op uw verzoek de contactgegevens van de ontvanger geven.
Erven van overleden nicht
De nicht van mijn overleden man is kinderloos gestorven. Erf ik van haar?
Nee, tenzij zij u in het testament heeft opgenomen. Zonder testament erft de partner van de kinderloze nicht alles. Heeft zij geen partner, dan erven haar ouders, broers en zussen. Mocht een broer of zus al overleden zijn, dan komen zijn of haar kinderen in aanmerking. Zijn er geen broers of zussen, dan erven de grootouders. In de praktijk zullen de (klein)kinderen daarvoor in de plaats komen. Had uw man nog geleefd, dan zou hij erfgenaam zijn geweest. Nu nemen zijn kinderen z’n plaats in. Uw kinderen erven dus wel, u niet.
Tweedehands e-bike met gebreken
Ik heb een tweedehands e-bike gekocht via Marktplaats. Nu blijkt dat de accu kapot is. Kan ik mijn geld terugeisen van de verkoper?
Hoogstwaarschijnlijk niet. U kocht de e-bike bij een particulier. Dat betekent dat u minder garantie hebt dan in een winkel. U hebt recht op een product in de staat zoals de verkoper dat heeft gemeld of in de advertentie heeft omschreven. Als hij heeft verteld dat de accu prima functioneert, dan kunt u uw geld in principe terugeisen. Maar heeft hij gezegd dat de fiets al enkele jaren oud is, dan kan de accu aan het eind van zijn levensduur zijn. Als koper had u ook een onderzoeksplicht. U had dus moeten controleren of de e-bike naar behoren functioneert.
Genoemd in testament?
Een oude vriendin van mij is ernstig ziek. Kan ik ergens achterhalen of ik word genoemd in haar testament?
Nee. Zolang uw oude vriendin leeft, komt u daar alleen achter door het haar te vragen. Na haar overlijden komt er een executeur voor de afwikkeling van de nalatenschap. Die neemt contact op met alle erfgenamen en eventuele legatarissen. U wordt benaderd als u in het testament staat. Mogelijk heeft uw vriendin zelf een executeur aangewezen; zo niet, dan zullen de nabestaanden de afwikkeling onderling moeten regelen.
Euthanasie vastleggen
Ik denk de laatste tijd na over mijn levenseinde en ik heb duidelijke wensen over bijvoorbeeld euthanasie. Ik wil deze graag vastleggen. Kan dat bij de notaris?
Ten dele. Bij de notaris kunt u een levenstestament vastleggen in een notariële akte. Hierin zet u uw wensen op papier voor het geval u door ziekte of ongeval niet in staat bent uw zaken zelf te regelen. U geeft een persoon die u vertrouwt een volmacht om namens u te handelen. Ook kunt u hierin uw wensen opnemen voor het al dan niet verrichten van medische handelingen. Het is niet verplicht om uw levenstestament vast te leggen bij de notaris. Daarnaast bestaat er ook een wilsverklaring, waarin u uw medische wensen vastlegt, zoals een behandelverbod of een euthanasieverklaring. Bespreek uw wilsverklaring met uw (huis)arts en uw familie zodat deze op de hoogte zijn. De Nederlandse Patiënten Consumenten Federatie biedt standaard-wilsverklaringen aan.