Deze maand worden er weer een aantal geldkwestie vragen beantwoord. Lees onder andere over erfbelasting, pensioen en verhuizing kwesties.
WOZ-waarde verlagen
Mijn zus en ik erven een huis met een WOZ-waarde van 600.000 euro en moeten daarover natuurlijk erfbelasting betalen. Wij vrezen dat het huis bij verkoop veel minder opbrengt. Kunnen we de erfbelasting verlagen?
Ja. De belastingdienst hanteert bij de berekening van de erfbelasting de WOZ-waarde zoals die op de waardebeschikking van de gemeente staat. Als u deze waarde te hoog vindt, dan kunt u als erfgenaam de gemeente om een nieuwe beschikking vragen, ook als de erflater geen bezwaar heeft aangetekend tegen de beschikking. Bent u het niet eens met de nieuwe waardebeschikking, dan kunt u bezwaar maken en vervolgens eventueel in beroep gaan. Indien de WOZ-waarde inderdaad wordt verlaagd, dan zal de fiscus deze nieuwe waarde gebruiken, waardoor de erfbelasting lager uitvalt.
AOW-toeslag
Mijn man bereikt dit jaar de AOW-leeftijd en ik word 60 jaar. Op dit moment werk ik. Dat wil ik nog twee à drie jaar doen en daarna wil ik stoppen. Kan mijn man dan een AOW-toeslag voor mij aanvragen?
Nee. De AOW-toeslag vervalt op 1 januari 2015, behalve voor AOW’ers die op die datum al een toeslag ontvangen. Stopt u over twee jaar met werken, dan heeft uw man dus geen recht op een toeslag.
Aangifte erfbelasting
Mijn broer en ik hebben een kleine erfenis van mijn vader ontvangen. Moet ik aangifte doen? En hoe doe ik dat?
Misschien. U hoeft geen erfbelasting te betalen zolang de waarde van de erfenis minder is dan de vrijstelling. Voor een kind is de vrijstelling iets minder dan 20.000 euro. Als de belastingdienst verwacht dat u erfbelasting moet betalen, dan stuurt hij in de regel een aangiftebrief naar de contactpersoon. Ontvangt u geen aangiftebrief maar moet u wel aangifte doen, dan kunt u bij de fiscus een aangifteformulier aanvragen.
Pensioen van ex
Ik ben gescheiden en heb dat gemeld bij het pensioenfonds van mijn ex. Sinds zijn pensionering ontvang ik rechtstreeks mijn deel. Heb ik ook nog rechten bij zijn voorgaande pensioenfondsen?
Ja. U hebt recht op de helft van het pensioen dat tijdens het huwelijk is opgebouwd. U kunt contact opnemen met die voorgaande pensioenfondsen en vragen of zij uw deel rechtstreeks aan u willen uitkeren. Als u de scheiding niet binnen twee jaar bij hen hebt gemeld, hebt u geen recht op deze rechtstreekse uitbetaling. Mogelijk moet u dus bij uw ex aankloppen voor uw deel van het pensioen.
Zomerhuisje annuleren
We hebben een zomerhuisje gereserveerd bij een particulier en de huur vooruitbetaald. Wegens een ernstige ziekte moeten we annuleren. Krijgen we ons geld terug?
Hoogstwaarschijnlijk niet. Een particuliere verhuurder zal waarschijnlijk geen annuleringsvoorwaarden hebben waarop u zich kunt beroepen. Dat betekent dat de verhuurder kan eisen dat u de volledige huur betaalt. Heeft de verhuurder wel annuleringsvoorwaarden, dan ligt het vanzelfsprekend aan de inhoud daarvan. Mogelijk bent u dan niet de volledige huur verschuldigd, maar slechts een deel. Als u een annuleringsverzekering heeft afgesloten, kunt u daar een beroep op doen.
Wanneer Valys?
Wanneer kom ik voor Valys in aanmerking?
Dat hangt ervan af. Valys is taxivervoer voor ouderen en voor mensen met een handicap of chronische ziekte. U kunt een Valyspas aanvragen als u recht hebt op een vervoersvoorziening via de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo), of op een Wmo-rolstoel, scootmobiel of als u een gehandicaptenparkeerkaart hebt van uw gemeente. Hebt u dat niet, dan moet u eerst naar de gemeente om zo’n Wmo-voorziening aan te vragen. Valys is bedoeld voor reizen van meer dan vijf ov-zones vanaf uw huisadres en u krijgt een persoonlijk kilometerbudget van 600 km per jaar. Sinds begin dit jaar is het ook mogelijk om met Valys de taxi te combineren met de trein.
Vergoeding voor verhuizing
Ik krijg moeite met traplopen en wil daarom verhuizen naar een andere woning. Bestaat hiervoor een verhuiskostenvergoeding?
Min of meer. Een verhuiskostenvergoeding valt onder de Wmo. Een doel van deze wet is dat iedereen zo veel mogelijk zelfstandig kan blijven wonen. Dat kan door aanpassingen aan het huis, door hulpmiddelen, maar ook door een verhuizing naar een aangepaste woning. Welke oplossing het beste is, hangt af van de individuele situatie. Is een verhuizing voor u de beste oplossing, dan zult u daarvoor waarschijnlijk een vergoeding kunnen krijgen. De gemeente voert de Wmo uit. Neem daarom contact op met het Wmoloket bij u in de gemeente om te zien wat de mogelijkheden zijn. Eén ding is zeker: achteraf, dus na een verhuizing, kunt u geen vergoeding aanvragen.
- Plus Magazine