Veertig procent van de kankerpatiënten die voor radio- of chemotherapie naar het ziekenhuis moeten, declareert de reiskosten niet. De kankerpatiënten die de reiskosten wel declareerden, kregen in 2017 31,7 miljoen euro vergoed. In totaal declareerden alle patiënten samen meer dan honderd miljoen euro voor reiskosten.
Dit blijkt uit onderzoek van Zorginstituut Nederland naar het gebruik van de regeling ziekenvervoer. Van de 60.000 kankerpatiënten die in 2017 meer dan 10 keer voor radiotherapie of chemotherapie naar het ziekenhuis moesten, declareerden 24.500 personen geen reiskosten via hun zorgverzekeraar. Lange reisafstanden werden vaak gedeclareerd dan korte. De gemiddelde reisafstand bedroeg 46 kilometer.
Sinds 2018 is de regeling voor kankerpatiënten verruimd en krijgen zij ook het vervoer voor immuuntherapie vergoed. Met ingang van 2019 worden ook vervoerskosten vergoed voor consulten, (na)controles en voor (bloed)onderzoek.
Met veertigduizend personen vormen rolstoelgebruikers de grootste groep die actief gebruik maakt van de regeling ziekenvervoer. In 2017 declareerden zij voor bijna 25 miljoen euro. Nierpatiënten declareerden 22,2 miljoen. Voor een kleine groep patiënten liep de vergoeding op tot enkele tienduizenden euro's per jaar.
Voorwaarden
De regeling ziekenvervoer dekt vervoer met een taxi, (eigen) auto of openbaar vervoer zonder medische begeleiding. Deze regeling is bedoeld om te voorkomen dat mensen die veel zorg nodig hebben deze vanwege hoog oplopende reiskosten gaan mijden. Iedereen die vanwege een chronische of ernstige ziekte regelmatig naar het ziekenhuis moet, kan via deze regeling reiskosten vergoed krijgen. Er gelden voorwaarden, maar voor onder andere kankerpatiënten, nierpatiënten, rolstoelgebruikers en visueel gehandicapten, gelden deze voorwaarden niet.
- Zorginstituut Nederland